Onderweg: Zalig Kerstmis!

door Joep Eijkens

Op de Heuvel, hartje Tilburg, staat al jaren rond kerstmis een kerststal die niet uitblinkt in schoonheid. Vooral de gigantische kerstengel met zijn ‘Gloria in excelsis Deo’- boodschap (ere zij God in de hoge) en met zijn gestrekte linkerarm die aan een zwaard doet denken, vind ik ronduit lelijk. Toch sla ik geen jaar over om de stal weer even te zien. Zo ook vorige week.

Op het plein gekomen, was het enige wat mij aan kerstmis deed denken een tweetal fraaie, opengewerkte reuze kerstballen, opgebouwd uit ijzerdraad en honderden lichtjes. De koude bankjes binnenin deden vermoeden dat dit een mooi plekje is om kerstselfies te maken. In een van de ballen zat een in het geel geklede man met gele cowboyhoed op zijn hoofd friet te eten.

Had de traditionele kerststal plaats moeten maken voor deze selfiekerstballen? Was hij definitief verdwenen? Nee, Jozef, Maria en Jezus hebben een kilometer of wat verderop heel comfortabel onderdak gevonden in wat ze noemen de winkelplint van het nieuwe stadhuis. Ruimte zat, het loopt niet storm met huurders.

Het doet wat vreemd aan om de kerststalbewoners, inclusief een zware os en vriendelijke ezel, te zien staan in de etalage tegenover Primark. Maar beter iets dan niets, dacht ik bij mezelf. Wat weer bevestigt dat er toch meer van een katholiek in me zit dan ik meestal geneigd ben te denken. Zalig Kerstmis en Gelukkig Nieuwjaar!

© Brabant Cultureel 2021

Reacties (1)

  1. niko de wit schreef:

    Helemaal mee eens Joep!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *