Driekoningen Sterrentocht Tilburg wint Brabants Lof

Het Driekoningenproject Sterrentocht Tilburg heeft maandagavond 20 december 2021 de prijs Brabants Lof gewonnen. Deze onderscheiding vervangt deels de traditionele Brabantse Erfgoedprijs die dit jaar voor het eerst is opgedeeld in Brabants Lof (voldragen project) en Brabantse Belofte (initiatief in de startblokken). De Belofte ging naar de historische geurwandeling Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch.

Sterrentocht Tilburg blaast de eeuwenoude traditie van Driekoningenzingen nieuw leven in, aldus de jury. Voor jong en oud in een multiculturele samenleving, met licht als universeel thema. In Ruiken aan de geschiedenis van Den Bosch kunnen slechtzienden de geschiedenis van hun stad aan de hand van geuren ontdekken.

De andere genomineerden voor Brabants Lof waren het project Helmond in 100 stukskes waarbij aan de hand van vondsten op een oude vuilnisbelt persoonlijke verhalen van ooggetuigen zijn opgetekend uit de crisisjaren, de oorlog en de wederopbouwperiode. Die verhalen worden gedeeld met jongere generaties. De andere kanshebber was Java 48, een interactieve toneelvoorstelling van het Zuidelijk Toneel over de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië.

Voor de Belofte was ook het Bredase Kunstkameraden Ambacht in beeld, waarbij oude ambachten op een andere manier worden toegepast door jongeren met een migratieachtergrond, waardoor de kans op integratie stijgt. Op 31 maart 2022 krijgen de prijswinnaars fysiek hun onderscheiding uitgereikt. Nu was de bekendmaking vanwege corona digitaal. (avda).

Foto > Kees Bekkers

www.erfgoedbrabant.nl/projecten/brabants-lof-brabantse-belofte/

Lees ook in Brabant Cultureel:
Vijf genomineerden voor twee nieuwe Brabantse erfgoedprijzen
Erfgoed Brabant stelt twee nieuwe prijzen in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *