Jordy Koevoets vertaalt kunstwerken in Legosteentjes

Wereldberoemde performances van even beroemde kunstenaars nabouwen in Legoblokjes. 

Je moet er maar op komen. Zoals de performance Rest Energy (1980) door Marina Abramovic en Ulay, waarbij Ulay een pijl tegenhoudt die is gericht op het hart van zijn partner Abramovic. Een krachttoer en balansoefening die opperste concentratie vereiste. Of de performance Dropping a Han Dynasty Urn (1995) door Ai Weiwei, die daadwerkelijk een kostbare vaas uit de Han dynastie kapot gooide. Performances waarvan het opmerkelijke karakter nog eens wordt benadrukt door ze na te maken in Legosteentjes.

Jordy Koevoets > Lego-uitvoering van Dropping a Han Dynasty Urn

Al sinds 2019 bouwt de Bredase beeldend kunstenaar Jordy Koevoets (1984) wereldberoemde kunstwerken na, als eerbetoon aan legendarische kunstenaars. Zoals de Readymade (oftewel urinoir) van Marcel Duchamp uit 1917, de Kreefttelefoon uit 1936 van Salvador Dalí, de Mae West Lippen Sofa uit 1938, eveneens van Dalí. Of de Endless Column van Constantin Brancusi uit 1938. Deze vier selecteerde hij voor de 100 Art Collectables in een oplage van vijfentwintig exemplaren. Ze zouden worden gepresenteerd aan het publiek in het weekend van 18 en 19 december in IDFX in Breda, maar dat is vanwege de coronamaatregelen geannuleerd. Wel is de verkoop nu via zijn website van start gegaan.

Jordy Koevoets > 4 miniaturen in een oplage van 25 vormen samen de 100 Art Collectables

De steentjes voor de miniaturen, zoals hij zijn kleine nagebouwde kunstwerken noemt, zijn professioneel verpakt in doosjes, compleet met instructieboekje, zodat je de kunstwerken zelf kunt bouwen. Voor kunstkenners zijn deze miniaturen een feest van herkenning. Toch is het doel van Koevoets vooral om op een laagdrempelige en speelse wijze de grote verhalen uit de kunst te vertellen aan mensen die daar minder bekend mee zijn. In de instructieboekjes heeft hij dan ook het kunsthistorische verhaal over de kunstwerken opgenomen. Hij heeft nu zo’n vijftig kunstwerken in het klein nagebouwd. Daarbij heeft hij zichzelf de restrictie opgelegd om alleen bestaande legosteentjes te gebruiken. (ivb)

De vier miniatuur kunstwerken in Lego (100 Art Collectables) zijn te bestellen via info@brickartstories.com.

brickartstories.wordpress.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *