Expositie in Park van kunstwerken bij gedichten van A.H.J. Dautzenberg

De afgelopen twee jaar was A.H.J. Dautzenberg stadsdichter van Tilburg. Bij het schrijven van zijn gedichten liet hij zich inspireren door klankdichter Antony Kok (1882-1969). Kok is een van de grondleggers van De Stijl en woonde en werkte in de eerste helft van de twintigste eeuw in Tilburg.

Elk gedicht van Dautzenberg ging vergezeld van een kunstwerk, want ‘poëzie is meer dan woorden, meer dan versregels’. Dat mondde uit in een reeks van eenentwintig kunstwerken, van muzikale composities en dans tot fotografie, installaties en een poppenkastvoorstelling. In expositieruimte Park aan het Wilhelminapark in Tilburg zijn deze adaptaties te zien van 12 december tot en met zondag 2 januari 2022.

Adaptatie van stadsgedicht XVII, een wandkleed gemaakt door Sigrid Calon. Het kunstwerk hangt in de Universiteit van Tilburg.
Adaptatie Stadsgedicht XVI A.H.J. Dautzenberg

De adaptaties werden gemaakt door Frank Crijns, Janine Hendriks, Nick J. Swarth en Tom Pijnenburg, Merijn Bisschops, Rohiet Tjon Poen Gie, Sjon Brands, popkoor AkoorT, Boris en Jeroen de Leijer, Rob Moonen, Tom America, Roads de 1’3, Marjolein Schalk, Linda Arts, Roland Samuels, Marieke Vromans, Max Niematz, Paul van Rijswijk, Sigrid Calon, JACE van de Ven, Jan Doms en Annemijn Rijk.

Bij zijn aantreden als stadsdichter kondigde Dautzenberg aan dat hij zijn gedichten zou ophangen aan de T – het beeldmerk van de gemeente Tilburg – onder de noemer de ‘De tao van de T’. Zijn doel was om het kunst- en literatuurklimaat in de stad flink op te schudden. Het stadsdichterschap van Dautzenberg eindigde overigens met enig rumoer. Hij beklaagde zich erover dat de gemeente de stadsdichters onderbetaalt en in het algemeen te weinig geld uittrekt voor kunst en cultuur. (en)

Portret boven > Foto Emmanuel Naaijkens

www.park013.nl/

www.detaovandet.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Hiërogliefen ontcijferend op zoek naar een nieuwe taal
Raadselachtige roman Geestman voor Dautzenberg een reddingsboei
Anton Dautzenberg vindt zijn inspiratie bij Willem Brakman
Anton Dautzenberg voert pleidooi voor werk van geëngageerde schrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *