Michaël de Kok ontvangt Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2021

Schilder Michaël de Kok wint dit jaar de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant. De kunstprijs wordt voor de vierde keer uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent en is naast een blijk van waardering een impuls ter stimulering: de laureaat ontvangt een stipendium of een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum.

Michaël de Kok (Hilvarenbeek 1958) groeide op in een kunstenaarsfamilie en woont en werkt in Tilburg. Hij kent veel waardering in België, maar exposeerde ook in New York. In zijn herkenbare werk staat het landschap centraal. Hij schildert het landschap op basis van zijn eigen herinneringen. Dat kan een koude winternacht zijn, of mooie herfstdag. De Kok verbeeldt wolken, bergen, grasvlaktes, valleien en meren met fraaie kleurvlakken, subtiele schakeringen en spannende contrasten. Bij sommige doeken lijkt het landschap een kwartslag gedraaid, waardoor de horizon verticaal loopt. De schilderijen tonen de oneindigheid van het landschap en stralen daarmee een adembenemende stilte uit.

Kunstwerken

Voor de prijs heeft Het Noordbrabants Museum drie kunstwerken geselecteerd. Deze geven een goed overzicht van het oeuvre van de kunstenaar. In de loop van zijn schilderscarrière beweegt De Kok zich steeds tussen abstractie en figuratie. Beide gaan naadloos in elkaar over. Dit maakt zijn werk zo bijzonder, terwijl het landschap altijd het uitgangspunt blijft. Zijn schilderijen zijn een onderzoek naar hoever hij kan gaan in het abstraheren. Ook heeft De Kok een subliem gevoel voor kleur. De drie uitgekozen werken zijn te zien in Het Noordbrabants Museum, samen met vijf andere werken uit de collectie van de kunstenaar.

Michaël de Kok, Untitled (Valley), 2011. Het Noordbrabants Museum. Schenking Will en Jan van Hoof Fonds in het kader van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2021.

De Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant is een oeuvreprijs toegekend aan Brabantse kunstenaars met een succesvol kunstenaarsparcours. De laureaat wordt gekozen door Het Noordbrabants Museum, waarna de kunstenaar de opdracht krijgt om in een tijdsspanne van maximaal één jaar een kunstwerk voor het museum te vervaardigen. Dit werk wordt dan toegevoegd aan de collectie. Eerdere laureaten waren Eelco Brand, L.J.A.D. Creyghton en Margriet Luyten. 

De kunstprijs is een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum. In een persbericht stellen ze dat ‘het hoge geldelijke bedrag dat aan de prijs is verbonden, uitzonderlijk [is] in Noord-Brabant en bevestigt de blijvende steun van beide partijen aan Brabantse kunstenaars.’ Hoe hoog dat geldbedrag is willen de initiatiefnemers niet bekend maken, laat een woordvoerder van het museum desgevraagd aan Brabant Cultureel weten. (en)

Portretfoto Michaël de Kok. Foto > Ruud Balk

Lees ook op Brabant Cultureel:
Will en Jan van Hoof Kunstprijs versterkt collectie Het Noordbrabants Museum

Reacties (1)

  1. Bob van Eerd schreef:

    Geweldig deze prijs van Jan en Will van Hoof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *