‘Luchtbuks Ria’ (1920 – 2021) onbedoeld wereldberoemd dankzij kermisfoto’s

Meer dan tachtig jaar schoot Ria van Dijk op de kermis in de schiettent met een buks op de roos. En elke keer dat ze raak schoot werd er een foto van haar gemaakt. Die verzameling foto’s belandde in de collectie in het Stedelijk Museum in Amsterdam, en daarmee was haar roem voor eeuwig gevestigd. ‘Luchtbuks Ria’, zoals haar bijnaam luidde, overleed deze week in haar geboorteplaats Tilburg op 101-jarige leeftijd. 

Ria op haar 100ste verjaardag. Foto > Joep Eijkens

Al vanaf haar zestiende jaar bezocht Ria van Dijk de schiettenten op de kermissen in Tilburg en omgeving, en ze bleek tot op hoge leeftijd een vaardig schutter. De fotoserie die in de loop der jaren ontstond – selfies avant la lettre – is bijzonder omdat ze van jaar tot jaar laten zien hoe ze ouder en ouder werd. In 2006 werden die foto’s tijdens de Tilburgse kermis geëxposeerd. 

Tilburgse kermis, 1973

Twee jaar later zag kunstenaar en fotoverzamelaar Eric Kessels de serie en die nam het materiaal op in zijn internationale fotoboekenserie In almost every picture. In 2009 nam Hans Aarsman Ria’s foto’s op in de expositie Off the Record in het Stedelijk Museum Amsterdam en niet lang daarna kocht datzelfde museum de hele collectie. Omroep Brabant maakte een documentaire serie over Ria van Dijk. Vier jaar geleden verscheen een interview met de schietvrouw op Brabant Cultureel. Haar conclusie: ‘Ik heb een mooi leven gehad’. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Wereldberoemde ‘luchtbuks Ria’, de Tilburgse schietvrouw, blijft bescheiden

Foto boven dit bericht: Ria van Dijk, Tilburg, 5 September, 1936

Reacties (2)

 1. J.P. Jansen. schreef:

  Een antwoord is makkelijk.
  Namelijk mijn eerste idee vanwege een monument.

  Een echt beeld zou geweldig zijn, zeker als het geplaatst wordt op de plek waar jaarlijks de ingang van de kermis is.
  In elk geval op de plek waar de kermis jaarlijks staat.

  Geweldig, zeker voor de kermis zelf, om voor je de kermis betreed het monument ziet staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *