‘Luchtbuks Ria’ (1920 – 2021) onbedoeld wereldberoemd dankzij kermisfoto’s

Meer dan tachtig jaar schoot Ria van Dijk op de kermis in de schiettent met een buks op de roos. En elke keer dat ze raak schoot werd er een foto van haar gemaakt. Die verzameling foto’s belandde in de collectie in het Stedelijk Museum in Amsterdam, en daarmee was haar roem voor eeuwig gevestigd. ‘Luchtbuks Ria’, zoals haar bijnaam luidde, overleed deze week in haar geboorteplaats Tilburg op 101-jarige leeftijd. 

Ria op haar 100ste verjaardag. Foto > Joep Eijkens

Al vanaf haar zestiende jaar bezocht Ria van Dijk de schiettenten op de kermissen in Tilburg en omgeving, en ze bleek tot op hoge leeftijd een vaardig schutter. De fotoserie die in de loop der jaren ontstond – selfies avant la lettre – is bijzonder omdat ze van jaar tot jaar laten zien hoe ze ouder en ouder werd. In 2006 werden die foto’s tijdens de Tilburgse kermis geëxposeerd. 

Tilburgse kermis, 1973

Twee jaar later zag kunstenaar en fotoverzamelaar Eric Kessels de serie en die nam het materiaal op in zijn internationale fotoboekenserie In almost every picture. In 2009 nam Hans Aarsman Ria’s foto’s op in de expositie Off the Record in het Stedelijk Museum Amsterdam en niet lang daarna kocht datzelfde museum de hele collectie. Omroep Brabant maakte een documentaire serie over Ria van Dijk. Vier jaar geleden verscheen een interview met de schietvrouw op Brabant Cultureel. Haar conclusie: ‘Ik heb een mooi leven gehad’. (en)

Lees ook op Brabant Cultureel:

Wereldberoemde ‘luchtbuks Ria’, de Tilburgse schietvrouw, blijft bescheiden

Foto boven dit bericht: Ria van Dijk, Tilburg, 5 September, 1936

Eén reactie op “‘Luchtbuks Ria’ (1920 – 2021) onbedoeld wereldberoemd dankzij kermisfoto’s”

  1. […] Alle kranten en veel tv programma's hebben aandacht gegeven aan het overlijden van Ria van Dijk. De foto's van Ria van Dijk schietend op de Tilburgse kermis zijn wereldberoemd. De eerste foto was uit 1936. Ik zag de reeks in X-ruimte, als ik me goed herinner. Ria van Dijk was een vrouw uit een stuk. Het was in 1936 niet gebruikelijk om als vrouw te gaan schieten. Ria doet me denken aan Miet van Puijenbroek. Die staat met een mooi standbeeld voor het Textielmuseum. Op het NS plein staat dat kleine kermismonument, een paardje. Op twitter las ik een pleidooi voor een monument voor Ria. Het zou wel mooi zijn, een plaquette om haar herinnering levend te houden. Mogelijk met een kleine selectie foto's. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.