Voel je ‘Sound & Happy’, ook thuis met Bach

Een GGD die geld investeert in een project om mensen door middel van Bachs muziek gezond te houden. Een klassiek celliste die zich bezighoudt met een ‘progressive web app’ (WPA). Een wethouder, tevens GGD-bestuurder, die geen noot kan lezen maar zich toch ontpopt als ambassadeur van het digitale muziekproject ‘Sound & Happy’. Hoe bijzonder is dat allemaal?

door Arnold Verplancke

De Tilburgse celliste Jacqueline Hamelink staat bekend om haar veelzijdigheid en ondernemingszin. Met haar stichting Sounding Bodies maakt zij al tien jaar voorstellingen, heeft ze een Bach therapie ontwikkeld en zelfs een Bach kliniek geopend. De formule van haar Bachsessies lijkt simpel. Een deelnemer krijgt de vraag voorgelegd hoe hij of zij zich voelt en hoe die persoon zich zou willen voelen. Hamelink kiest dan een muziekstuk dat past op het gemoed van de man of vrouw en speelt dat.

Demonstratie in de begintijd van de Bach-therapie (2012). Jacqueline Hamelink en bezoekster Aukje. Foto > Arnold Verplancke.

Bij een live uitvoering mag de betrokkene soms het instrument vasthouden om de muziek nog meer te laten doordringen tot in alle vezels. Maar meestal ligt de luisteraar op een divan, als weleer bij de psychiater. Voor veel mensen blijkt dat een heel bijzondere en soms emotionele ervaring. De een vindt het gewoon een ‘geluksmomentje’, een ander weet oude of actuele emoties te verwerken en zich opnieuw open te stellen voor de omgeving.

Injecties

Maar toen trok de coronapandemie plotseling over ons land en de lockdown maakte allerlei optredens en sessies vrijwel onmogelijk. Juist op het moment dat Hamelink vorig jaar voor haar stichting een nieuwe zakelijk leider had aangetrokken, Meike van Zandvoort. De twee zochten naar nieuwe wegen om deze muzikale injecties aan te bieden aan zoveel mogelijk mensen.

Via de website van Sounding Bodies stelden zij een paar therapeutische uitvoeringen beschikbaar. Aan patiënten van een ziekenhuis mochten ze vervolgens via Zoom vier weken lang miniconcertjes geven. Maar dankzij de GGD Hart voor Brabant kregen zij de kans een enorme sprong vooruit te maken. Die GGD was op zoek naar innovatieve projecten die de gezondheid van mensen positief zouden beïnvloeden. Sounding Bodies won de pitch, mede dankzij Rolf Dols, wethouder van Tilburg met onder andere gezondheid in zijn portefeuille, en tevens GGD-bestuurder. Hij ontwikkelde zich als een ware ambassadeur voor Sound & Happy.

Afgestemd

Na een jaar is het uitgewerkte digitale project nu gratis beschikbaar voor iedereen. Het is een soort app die je via een QR-code kunt downloaden op bijvoorbeeld een mobiele telefoon of tablet en die door speciaal op de individuele luisteraar afgestemde muziek diens mentale gezondheid moet versterken. Afhankelijk van de behoefte van de gebruiker, speelt niet alleen Jacqueline Hamelink zelf op de cello, maar ook tal van andere prima musici, zoals Artem Belogurov (klavecimbel), Diederik van Wassenaer (viool), Eilidh Martin (cello), Laurens de Man (piano en kistorgel). Caat Peters treedt op als gastvrouw op de app.

Jacqueline Hamelink op het podium voor de film Sounding Bodies behind the scenes. Foto > William van der Voort

Laagdrempelig

Dinsdagmiddag (9 november 2021) is de app door wethouder Dols onthuld in de nieuwe raadszaal van Tilburg en in aanwezigheid van onder anderen GGD-directeur Arnold Reuskens. Diens instelling is overigens niet de enige die dit bijzondere project financieel heeft gesteund. Ook de provincie Noord-Brabant (impulsgelden), de gemeente Tilburg en Kunstloc droegen bij. De ICT-afdeling van Fontys heeft zich ingezet om het project ook technisch te realiseren. In haar toespraakje wees Hamelink erop dat Sound & Happy laagdrempelig is en niet werkt via de appstore.

Onthulling van de QR-code van Sound & Happy door Jacqueline Hamelink (l) en wethouder Rolf Dols. In het midden Meike van Zandvoort (zakelijk leider Sounding Bodies). Foto > William van der Voort.
Lancering Sound & Happy in de raadszaal van Tilburg, met in het midden violist Diederik van Wassenaar. Foto > William van der Voort.

Violist Diederik van Wassenaar, die de bijeenkomst ook een muzikaal tintje gaf, vertelde hoe muziek verbinding weet te maken tussen mensen en dat de nieuwe technologie dit mogelijk maakt zonder er in persoon bij te zijn. Wethouder Dols gaf eerlijk toe via Jacqueline Hamelink in een wereld te zijn gekomen die hij helemaal niet kende. Op een zondag stapte hij haar Bach Kliniek binnen, een beetje onwennig en onhandig. Maar de sessie deed wel degelijk iets met hem. ‘Het heeft mijn leven verrijkt.’ Om met de bedenkster te spreken: ‘Het oor is de weg naar het hart.’

Zondagmiddag 14 november 2021 staat de landelijke lancering van Sound & Happy op het programma tijdens het InScience Festival in Nijmegen.

Voor de QR-code: https://soundingbodies.com/sound-happy

www.insciencefestival.nl/nl/vertoning/sound-happy-lancering/

© Brabant Cultureel 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *