Hildegard Hick maakt tweede fotoboek over leven in coronatijd

Na Stilstaan en doorgaan komt de Eindhovense fotograaf Hildegard Hick (1957) nu met een tweede fotoboek over de coronatijd: Van handen wassen naar handen schudden. Net als haar eerste fotoboek, dat vorig jaar verscheen, gaat ook haar tweede boek over hoe mensen in Eindhoven de restricties als gevolg van Covid-19 ervaren en hoe zij daar mee omgaan.

In dit nieuwe boek schrijft zij: ‘Bij het uitgeven van mijn eerste fotoboek, Stilstaan en doorgaan. Het virus versus Eindhoven, leek “Corona” bijna onder controle. Winkels waar lang het bordje “gesloten” op hing openden hun deuren, terrassen mochten bezocht worden, kappers konden weer knippen. Vaccins waren in de maak.
De weg naar het nieuwe normaal was echter nog niet helemaal geplaveid. Eind december 2020 was de tweede lockdown in Nederland een feit en opnieuw ging alles op slot. Diverse branches hadden het hard te halen, doordat stevige maatregelen nog van kracht bleven en nieuwe maatregelen ingevoerd werden. In diverse sectoren leidde dit tot ontslagen en zelfs faillissementen.’

Terras met tafeltjes voor twee. Foto > Hildegard Hick


‘Geen theater- museum- bioscoopbezoeken, geen evenementen, eten en drinken mocht enkel op het terras op voldoende afstand, geen publiek bij sportevenementen, niet op vakantie naar het buitenland.
Mondkapjes-plicht, “laat je vaccineren” avondklok, anderhalve-meter afstand houden, geen handen schudden en geen knuffels.
“We doen het allemaal samen”, zeiden we tijdens de eerste lockdown. Dit kreeg een andere invulling tijdens de tweede lockdown. Er ontstond onrust, de sfeer werd grimmiger en leidde tot demonstraties en zelfs rellen van ongekende omvang.’

Mondkapje bij de kapper. Foto > Hildegard Hick

Werd het eerste boek gekenmerkt door foto’s van lege straten en mensen op afstand, het tweede boek toont de mensen terug in het straatbeeld. Mensen die op een terras een tafel voor twee mogen boeken, mensen op een zonnige dag in het park, maar ook demonstranten. Toch zocht Hick niet de sensatie. Verwacht van haar geen foto’s van relschoppers, wel van de gebroken ruiten de dag na de rellen op het NS station, van de vernielde piano en van burgers die helpen met het opruimen van de scherven. De verstilde beelden benadrukken de absurditeit van de geweldsexplosie de dag ervoor. Het tweede boek is wederom een prachtig tijdsdocument. (ivb)

Hildegard Hick, Van handen wassen naar handen schudden. Het virus versus Eindhoven (deel 2), Eindhoven: Lecturis 2021, 136 pp., ISBN 9789462264304, pb., € 20,00.

Het fotoboek wordt vrijdag 26 november 2021 om 17.00 uur gepresenteerd bij Pennings Foundation in Eindhoven. Boekpresentatie Hildegard Hick | Pennings Foundation

Lees ook op Brabant Cultureel:
Hildegard Hick heeft met haar camera corona gevangen
in zwart-wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *