De toekomst van het A.F.Th. van der Heijden Huis staat op losse schroeven

Het plan om in het voormalige klooster Mariënhage in Eindhoven het A.F.Th. van der Heijden Huis in te richten, staat op losse schroeven. Er is een breuk ontstaan tussen vrijwilligers, denktank en kwartiermakers enerzijds en de zakelijke leiding anderzijds.

Dat meldt de Stichting Vrienden en Vijanden van A.F.Th. van der Heijden deze week in een nieuwsbrief aan de donateurs. De zakelijke leiding zou koersen op ‘een grote expositie met de nadruk op historie, religie en cultuur met daarbij een minimale ontmoetingsruimte voor de bezoekers; de vrijwilligers wensen een grote ruimte voor Het Huis van de Taal en de Literatuur met een kleine filmzaal annex expositieruimte.’

Cartoon van Len uit 2018 toen het plan werd gelanceerd om voor A.F.Th. van der Heijden een museum in te richten.

Volgens de vrijwilligers negeert de zakelijke leiding volledig de inbreng van de vrijwilligers en is er geen sprake van inspraak. ‘Het vrijwilligerskorps kan zich absoluut niet verenigen met de visie van de zakelijke leiding en laakt hun autoritaire handelswijze. Het directe gevolg is dat de vrijwilligers en de Denktank hebben besloten zich terug te trekken en te stoppen met hun activiteiten. De zakelijke leiding beraadt zich nu hoe verder te gaan’, aldus het bericht in de nieuwsbrief.

Website

In de oorspronkelijke opzet zou het Huis enerzijds aandacht schenken aan het leven en werk van de in Eindhoven opgegroeide schrijver en zich anderzijds profileren met taal en literatuur. Aanvankelijk was de openingsdatum gepland op 15 oktober 2021, maar het bleek mede door corona lastig om voldoende fondsen te vinden om het plan te realiseren. De openingsdatum was daarom al verschoven naar ergens in 2022.

De nieuwsbrief meldt verder dat er een website komt over Van der Heijden. De schrijver zelf zei geen tijd te hebben om een website te onderhouden en daarom heeft Wim Voets dat op zich genomen. De website wordt op zondag 14 november gelanceerd in de bibliotheek van Geldrop. (en)

Foto boven > Mark Kohn

https://vanderheijdenhuis.nl

Lees ook op Brabant Cultureel
Brands’ levenswerk van het levenswerk van A.F.Th. van der Heijden
Fietsen door het Eindhoven van A.F.Th. van der Heijden dat vrijwel niet meer bestaat
A.F.Th. van der Heijden krijgt museum in Eindhoven
Nieuwe novelle van A.F.Th. van der Heijden over oorlogsmoord in Geldrop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *