Minister Van Engelshoven onder indruk van dansproject Corpo Máquina Society

Zaterdag 30 oktober 2021 bracht demissionair minister van cultuur Ingrid van Engelshoven in Tilburg een bezoek aan Corpo Máquina Society, een (dans)project dat ondersteund wordt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. In een gymzaal in Tilburg-Noord streek Corpo Máquina Society neer om te kijken, creëren, presenteren en mee te doen. Dat is precies waar het Fonds voor Cultuurparticipatie samen met het ministerie van OCW en LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) de komende jaren zich voor inzet met het programma Cultuurparticipatie (Samen Cultuurmaken): toegankelijkheid vergroten van cultuurdeelname.

Groepsportret; Ingrid van Engelshoven met deelnemers, choreografen en initiatiefnemers van Corpo Máquina Society. “‘Wat ik zo mooi vind, is dat ze hier de wereld van kinderen op een positieve manier vergroten en met hun manier van werken bouwen aan continuïteit.” Foto > Ernest Potters

In Tilburg Noord is een stadsdeel met honderdtwintig culturele achtergronden en nogal wat sociaaleconomische uitdagingen. Corpo Máquina werkt onder artistieke leiding van choreograaf Guilherme Miotto met urban-dansmakers Evangelos Biskas (hip hop & hedendaagse dans) Shane Boers (breakdance), Simon Bus (experimental), Alesya Dobysh (house dance), Nasser El Jackson (freestyle voetbal) en padvinder en algemeen directeur Heleen Volman aan het vormgeven van een choreografisch platform dat bestaande structuren doorkruist. Samen met jonge en minder jonge buurtbewoners, dansers, actrices, muzikanten, studenten van kunstopleidingen, freestyle-voetballers, skaters, paaldansers, basketbalspelers en andere bewegers realiseerden zij in de gymzaal ‘briljante’ scènes die het in zich hebben om een kunstwerkje op zich te worden.

Meedoen

Demissionair minister Van Engelshoven (OCW) sprak met initiatiefnemers van Corpo Máquina en met deelnemers van het project. ‘Wat ik zo mooi vind, is dat ze bij Corpo Máquina Society de wereld van kinderen op een positieve manier vergroten en met hun manier van werken bouwen aan continuïteit.’ Artistiek leider Guilherme Miotto zei: ‘In onze gymzaal is intuïtie leidend en pakt elk lichaam de ruimte die het wil: om te bewegen, te verbeelden, te fantaseren, te zijn. Zeven dagen per week willen we er zijn, met de deuren open. Om levendigheid te organiseren en daarmee te bouwen aan een omgeving waarin creëren, kijken, presenteren en meedoen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en door elkaar heen lopen.’
Wethouder Marcella Hendrickx (cultuur en onderwijs) zag hoe de gymzaal ook een theater en ‘een soort buurtcentrum’ was geworden: ‘Ik vind het mooi om te zien hoe kunst en cultuur mensen kan verbinden.’

In onze gymzaal is intuïtie leidend en pakt elk lichaam de ruimte die het wil: om te bewegen, te verbeelden, te fantaseren, te zijn. Zeven dagen per week willen we er zijn, met de deuren open.

De komende jaren werken het ministerie van OCW, LKCA en het Fonds voor Cultuurparticipatie met onder meer culturele en sociale organisaties aan het vergroten van de toegankelijkheid, zichtbaarheid en erkenning van cultuurdeelname in de samenleving. Het Fonds stimuleert met de regeling Samen Cultuurmaken de samenwerking tussen het sociale en culturele domein. Kennis over deze samenwerking en inzichten om drempels weg te nemen, worden door LKCA vastgelegd in kennisdossiers en gedeeld met culturele en sociale professionals. Zij kunnen dit inzetten om cultuurdeelname bij groepen te stimuleren die minder snel in aanraking komen met kunst en cultuur. (lt)

https://corpomaquina.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Zes culturele instellingen in Tilburg gered
Dringende oproep aan provincie: help 21 cultuurinstellingen in nood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *