Expositie in LocHal over Talentontwikkeling in Noord-Brabant

In de LocHal in Tilburg is voor het eerst een gezamenlijke presentatie te zien van alle talentontwikkelingsprogramma’s van de provincie Noord-Brabant. Inmiddels zijn er zeven zogenoemde talenthubs, op het gebied van beeldende kunst, design, bewegend beeld, muziek, letteren en theater. Het zijn proeftuinen. Andere regio’s in Nederland kijken met belangstelling naar wat hier gebeurt.

door Irma van Bommel

De talentontwikkelingsprogramma’s zijn in het leven geroepen om jonge talenten na hun opleiding te ondersteunen in hun professionele carrière. De talenten worden gekozen door de betreffende sector. Zij volgen een persoonlijk traject (op maat) en een gezamenlijk traject. Ze ontwikkelen zich niet alleen op artistiek niveau, maar ook op zakelijk gebied. Bijzonder is dat binnen elke ‘hub’ een aantal culturele instellingen en organisaties uit de betreffende discipline samenwerkt en de talenten presentatiemogelijkheden en een netwerk biedt. Kunstloc coördineert de talenthubs.

De entree van de expositie Van Hier & Verder in de LocHal is geschilderd door Remy Neumann. Hij volgt een ontwikkelingstraject bij jump! Foto > Joris Buijs
Op de wand links werk van Hemaseh Manawi Rad (Inversie), in het midden een installatie van Maureen Jonker (Inversie) en op de wand rechts schilderijen van Jeroen Duijf (jump!). Foto > Joris Buijs
Daniel Arthuus bouwde in de LocHal een toren van strobalen. Hij volgt een traject bij Inversie. Foto Joris Buijs
Noortje Haegens fotografeerde tijdens de lockdown het uitzicht vanuit haar raam. Dat resulteerde in een installatie van 81 beelden. Zij volgde eerder het traject bij jump! Foto > Joris Buijs

De expositie toont zowel werk van deelnemers van de eerste pilots die in 2014 van start gingen als van huidige deelnemers. Bij de expositie is een boekje verschenen waarin de exposanten vertellen over zichzelf en over het tentoongestelde werk. Onderaan staat informatie over de betreffende talenthub die het talent heeft begeleid. Het is interessant om per sector te lezen welke instellingen daarin samenwerken.

Live

De podiumkunsten theater (talenthub PLAN) en muziek (Music Hub Brabant) komen in een expositie minder goed tot hun recht. Filmpjes geven een impressie van de optredens, maar er gaat natuurlijk niets boven een live optreden. Beeldende kunst (met talenthubs jump! en Inversie), design (Design to Market) en bewegend beeld (Next) zijn hier beter op hun plek. Maar ook letteren (WOLK) heeft mooie presentaties, zoals van Elianne van Elderen die tekst combineerde met textiel.

Elianne van Elderen borduurde haar teksten op doek. Zij volgt het traject bij WOLK. Foto > Joris Buijs

Ronduit boeiend zijn de filmpjes van Next. Wie lang genoeg blijft kijken, ziet de grote diversiteit aan technieken, van documentaire tot animatie en alles wat daar tussen zit. Vera van Wolferen toont tevens de papieren objecten die zij gebruikte voor haar animatiefilms.

Talentontwikkelingsprogramma Next toont verschillende vormen van bewegend beeld, van animatie tot virtual reality (bezoeker rechts). Links objecten van papier van Vera van Wolferen voor haar animatiefilm. Foto > Joris Buijs

Interessant zijn ook de samenwerkingen met andere disciplines. Zo werkt beeldend kunstenaar Remy Neumann graag samen met filmmakers, musici, zangers en dansers. Op donderdagavond 11 november 2021 treedt hij op in de LocHal, samen met musicus Jornt Duyx. Een performance met het onderbewustzijn als onderwerp. Overigens schilderde Remy Neumann ook de entree van de expositie.

Van Hier & Verder, tot en met 14 november 2021 in de LocHal in Tilburg.

Expositie Van Hier & Verder (kunstlocbrabant.nl)

Talentontwikkeling (kunstlocbrabant.nl)

TalentHub Brabant

Lees terug in Brabant Cultureel:

Met een sprong komt talent bovendrijven in Museum Jan Cunen

Brabants traject talentontwikkeling na de kunstacademie valt goed

Beeld boven dit artikel: stoel van Nando Dolleman. Hij volgde het traject ‘Design to Market’, een programma voor ontwerpers met een focus op maatschappelijke relevantie, artisticiteit, innovatie en ondernemerschap.

© Brabant Cultureel 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *