Studentencomplex SHV Brinker! wint Bredase architectuurprijs 2021

Studentencomplex SHV Brinker! aan de Goesseelsstraat 2 in Breda is winnaar van de BLAStprijs 2021. Het betreft een ontwerp van Rienks Architecten. De prijs stond dit jaar in het teken van studentenhuisvesting. ‘De inspanningen die de architect heeft geleverd om dit project in deze uitdagende en lastige context in te passen en te realiseren zijn geslaagd; er is meer geleverd dan gevraagd,’ aldus het juryrapport. Het ensemble van legeringshotels door BUROBEB op het terrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne aan De La Reijweg, kreeg een eervolle vermelding. ‘De torens hebben een heel eigen karakter, maar laten de monumentale kazerne in haar waarde,’ aldus de jury.

SHV Brinker!, winnaar van de BLAStprijs 2021 Foto > Rienks Architecten

De winnaar kreeg de prijs op woensdag 27 oktober 2021 uitgereikt tijdens een feestelijke avond bij de BUas (Breda University of applied sciences). Het was de zesde maal dat BLASt, het Bredase platform voor Landschap, Architectuur en Stedenbouw, deze jaarlijkse architectuurprijs uitreikte. Met de prijs wil BLASt de aandacht vestigen op het belang van ruimtelijke kwaliteit in Breda.

Marcel Snellenberg van Rienks Architecten licht het plan voor SHV Brinker! toe voor de jury van de BLASTprijs 2021. Foto > BLASt

Jaarlijks volgen zo’n twintigduizend studenten in Breda middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Ruim tienduizend studenten wonen ook in de stad. Afgelopen jaar moesten veel studenten door de coronacrisis noodgedwongen hun lessen vanuit hun studentenkamer volgen. Voor BLASt maakte dat de kwaliteit van de studentenhuisvesting tot een actueel thema. De jury beoordeelde niet alleen de vormgeving van de projecten, maar keek bijvoorbeeld ook naar de kwaliteit van het wonen; of de gemeenschappelijke voorzieningen uitnodigen tot ontmoeten en hoe de projecten zijn ingepast in de omgeving.

SHV Brinker!

SHV Brinker!, een Z-vormige complex met honderddertig studio’s gebouwd op een bedrijventerrein, wordt omsloten door bedrijfspanden. Bij het ontwerp moest rekening worden gehouden met (toekomstige) geluidsoverlast die dat met zich mee zou kunnen brengen, en ook met eisen van omwonenden om zo min mogelijk last van het studentencomplex te hebben. Er zijn plannen om de buurt in de toekomst verder te ontwikkelen als woonbuurt. Door te kiezen voor een Z-vorm, die het terrein in tweeën deelt, is aan de voorzijde een groene, autovrije buitenruimte en is aan de achterzijde plaats om te parkeren.

Elke student heeft zijn eigen zelfstandige studio. Foto > Rienks Architecten

‘Dit project is duidelijk meer dan een technische invuloefening; er is op diverse schaalniveaus architectonische meerwaarde gecreëerd,’ aldus het juryrapport over SHV Brinker!. ‘Bovendien is het gerealiseerd binnen een beperkt budget, en dat is knap te noemen.’ De BLAStprijs bestaat uit een plaquette met een geabstraheerde afbeelding van de Bredase roede, een historisch bouwkundige lengtemaat die uniek was voor de Baronie van Breda.

De jury van de BLAStprijs 2021 bestond uit architect en auteur Pnina Avidar, hoofd architectuur programma Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg; René Erven, coördinator Stichting Architectuurcentrum Regio Eindhoven en Thom Hoevenaar, architect bij Bedaux de Brouwer Architecten in Goirle. Kanshebbers voor de BLAStprijs waren Study Studio Park door BB Architecten, T63 door VVR Architecten, SHV Brinker! door Rienks Architecten, Camelot Campus 076 Breda door EGM Architecten en het ensemble van legeringshotels door BUROBEB. (cl)

Eervolle vermelding voor BUROBEB. Zij ontwierpen de legeringshotels op het terrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne. Foto > BUROBEB

Stichting BLASt.nl

Rienks.nl > projecten > SHV-Brinker!

Foto boven dit bericht: schermen aan de studio’s van SHV Brinker! dempen de geluiden van de omliggende bedrijven. Foto > Rienks Architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *