World Press Photo in 2022 weer naar Helmond

In 2020 was het een succes, maar moest de expositie vervroegd dicht vanwege corona. De Cacaofabriek is dan ook blij te kunnen melden dat in januari 2022 World Press Photo opnieuw in Helmond te zien is. Net als de vorige keer is de entree gratis.

Sinds 1955 bestaat World Press Photo als een rondreizende tentoonstelling die de nieuwsverhalen van het voorbije jaar in foto’s samenbrengt. Vaak confronterende en ontroerende foto’s. Exhibition 2021, die nu dus naar Helmond komt, blikt terug op 2020. Dat was een veelbewogen jaar met Covid-19, black lives matter, de klimaatcrisis, transgender rechten en territoriale conflicten. Een onafhankelijke jury koos de beste foto’s in acht categorieën en vijfenveertig fotografen uit achtentwintig verschillende landen vielen in de prijzen. Van hen komen zestig beelden naar De Cacaofabriek.

De meest prestigieuze prijs, World Press Photo of the Year, ging naar de Deense fotojournalist Mads Nissen voor zijn foto The First Embrace. Op die foto, gemaakt op 5 augustus 2020 in een bejaardentehuis in Brazilië zien we hoe de vijfentachtigjarige Rosa Luzia Lunardi wordt geknuffeld door verpleegkundige Adriana Silva da Costa Souza, beide gehuld in beschermend plastic.

The First Embrace. Foto > Mads Nissen, Politiken/Panos Pictures

Sinds het begin van het schooljaar 2021-2022 doet een aantal Helmondse basisscholen mee aan het project Blik op de wereld 2.0. In groepjes van vijf trekken leerlingen van groepen zeven en acht hun eigen wijk in om samen een nieuwswaardig beeldverhaal te maken. Daarbij leren zij kijken, kiezen, samenwerken en afstemmen, maar ook over de impact van beeld en over beeldtaal als taal, een communicatiemiddel. (lt)

www.cacaofabriek.nl/worldpressphotohelmond

Foto boven dit bericht: Minneapolis Unrest: The George Floyd Aftermath. Foto > John Minchillo, Associated Press. 3e Prijs Spot News/Stories bij World Press Photo 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *