Documentaire over joods Breda: Vallen en weer opstaan

Op zondag 17 oktober 2021 gaat in de Nieuwe Veste in Breda de documentaire Vallen en weer opstaan, 220 jaar Joods Breda in première. In de documentaire schetst Bob Entrop een beeld van de opkomst in de achttiende eeuw, de bloei, de ondergang (in de Tweede Wereldoorlog) en de heropleving van joods Breda.

Onder meer met Philip Soesan, die als enige van zijn familie de oorlog ondergedoken heeft overleefd, gaat aan de hand van historische foto’s op zoek naar huizen waar joden voor de oorlog woonden en werkten. Hij bezoekt de synagoge; gaat aan de hand van historisch foto- en filmmateriaal terug in de tijd naar de Kristallnacht en de gevolgen daarvan voor Duitse Joden en een paar jaar later voor de joodse inwoners van Breda. Ook daar werden winkels en cafés met hakenkruizen besmeurd.

Ook doet hij verslag van de jaarlijkse Kristallnachtherdenking in Breda, waaraan zowel joden, moslims als christenen deelnemen. De stoet gaat dan vanaf het Joods Monument via de Sint-Antoniuskathedraal naar de synagoge en eindigt bij de Marokkaanse moskee. Entrop maakte deze documentaire in opdracht van de Stichting Herdenking Kristallnacht Breda e.o.. De film is geproduceerd door Entrop&deZwartfilms (cl)

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *