Veel films in première op derde Cinecitta International Film Festival

Tijdens de derde editie van het 013 Cinecitta International Film Festival (013CIFF) in Tilburg beleven tien van de zeventien films een Nederlandse of internationale première. Het festival duurt dit jaar een dag langer dan vorig jaar, van woensdag 13 tot en met zondag 17 oktober 2021.

Voor het uitbreken van de coronapandemie werden er wereldwijd jaarlijks zo’n zevenduizend films geproduceerd. Veel van die films komen niet verder dan een enkele vertoning op het grote doek. Het festival in Cinecitta zoekt in dat grote aanbod de pareltjes die een groter publiek verdienen.

Op het progamma van 013CIFF staan zeventien films uit vijftien landen. Bijna de helft van de films is geregisseerd door vrouwen. De publieksvriendelijke Zwitserse satirische komedie My Wonderful Wandavan regisseur Bettina Oberli opent op 13 oktober het festival. Afsluiting van het festival op 17 oktober gebeurt met What Do We See When We Look at the Sky? van de Georgische regisseur Alexandre Koberidze. Deze film werd bekroond op het festival Berlinnale 2021.

Scène uit de film The Siamese Bond (Las Siamesas) van de Argentijnse regisseur Paula Hernández.

Op het Tilburgse festival maken ook twee regisseurs hun opwachting. Reza Dormishian zal aanwezig zijn om zijn keiharde sociale drama No Choice te presenteren. Henner Winckler, co-regisseur van de wrang komische A Voluntary Year, geeft ook een toelichting. Na afloop van de vertoningen zullen de regisseurs vragen uit het publiek beantwoorden.

Ook de filmwereld had het zwaar door corona. Festivaldirecteur Jack Vermee is blij dat het niettemin is gelukt om een aantrekkelijk programma te presenteren. “En niet online, maar op het grote scherm in het gezelschap van cinefielen. De titels variëren van komedies tot mysteries en humanistische drama’s, dus er is inderdaad voor elk wat wils in het programma. En tot slot zijn we er trots op dat we acht films van vrouwelijke regisseurs hebben geprogrammeerd.” (en)

Foto boven: Scène uit My Wonderful Wanda (Wanda, mein Wunder) van de Zwitserse regisseur Bettina Oberli. Foto > Aliocha Merker/Zodiac Pictures

Meer informatie op https://013ciff.com

Lees ook op Brabant Cultureel:
Filmfestival Cinecitta geeft unieke kijk op internationale ontwikkelingen
De tragiek van veel alledaagse leven in Filmfestival Cinecitta in Tilburg
Bioscoop Cinecitta daagt filmers uit Minute Movies te maken met actueel thema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *