Nu ook de Gouden Penseel voor illustrator Ludwig Volbeda

Het boek Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf (tekst) en Ludwig Volbeda (illustraties) kreeg in juni al een Zilveren Griffel, nu krijgt illustrator Ludwig Volbeda (Oosterhout 1990) er ook de Gouden Penseel 2021 voor. Het nu dubbel bekroonde boek sleepte eerder ook al de Woutertje Pieterse Prijs binnen en Volbeda won als illustrator van kinder- en jeugdboeken ook al een belangrijke internationale prijs. De Griffels en Penselen zijn de belangrijkste boekenprijzen in kinderboekenland.

De Penseeljury 2021 bestaat uit Peggy Brandon (voorzitter), Kirsten König, Joke Linders, Peter van Rossum en Ilona van Tuinen. Het juryrapport zegt: ‘Dit boek gaat over de zinloosheid van oorlog, over broederliefde, over verlies en over de kracht van verhalen. De wonderschone illustraties van Volbeda scheppen een wereld die nog niemand heeft gezien maar die resoneert met onze diepste verbeelding. Ze zijn sfeervol, geheimzinnig, sprookjesachtig, origineel van techniek en krachtig van kleur.’ Een ook: ‘De illustraties van Volbeda maken de zwaarte van het leven dragelijk, bijna licht. Ze tillen het verhaal naar een hoger plan en blijven je bij, lang nadat de laatste pagina is omgeslagen.’
De Gouden Griffel ging naar Pieter Koolwijk voor zijn boek Gozert.

Vanaf 6 oktober 2021 zijn de originele prenten van de winnaars van de Zilveren Penselen en van het Gouden Penseel te zien in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, waar nu ook een tentoonstelling is te zien over vijftig jaar Gouden Griffels. In samenwerking met de Illustratie Ambassade zijn tevens uitvergrote prenten van de winnaars te bekijken in vijf bibliotheken door het hele land en in Meterhuis Westergas in Amsterdam. (lt)

Foto boven: Pieter Koolwijk (links), winnaar van de Gouden Griffel, en Ludwig Volbeda, winnaar van de Gouden Penseel. Foto > Jelmer de Haas

Lees ook op Brabant Cultureel:
Tekenaar Ludwig Volbeda wint met Benny Lindelauf de Woutertje Pieterse Prijs
Ludwig Volbeda uit Oosterhout wint Grand Prix
Mappa Brabantiae, hedendaags monnikenwerk van een tekenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *