Jerrold Saija wint met ‘verbindende’ installatie de Lucas Gassel Prijs 2021 

De Lucas Gassel Prijs wordt jaarlijks in de Helmondse Cacaofabriek uitgereikt aan jong, veelbelovend talent en is ditmaal gewonnen door Jerrold Saija (25), afgestudeerd aan de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch. Zijn Molukse roots verbindt Saija met de maatschappij waarin hij hier leeft. Zichtbaar vertaald in de winnende installatie: een constructie van flexibele steunbalken en nagels om deze te verbinden. Het zijn niet alleen stalen nagels die hij toont, ook kruidnagels spelen bij hem een belangrijke rol.

“Ik ben met mijn opa naar de Molukken geweest. Daar zag ik vaak kruidnagels verwerkt in sculpturen. Maar deze en andere specerijen waren ook de handelswaar waar men hier rijk van is geworden. Via mijn werk ben ik de overeenkomsten gaan afwegen tussen bouwkunde en de constructie van een maatschappij of gemeenschap. Wat doe je als er iets mis is met de constructie waarin je elke dag wakker wordt?”

Met engelengeduld reeg Saija kruidnagels tot een lange draad die eveneens symbolisch staat voor verbinding. ‘Het verhaal van de kruidnagel is een overblijfsel van onvrijwillige export. Uitgeput van hun reizen worden deze kruiden opgelost in de westerse geschiedenis en verdwijnen ze in voedsel, zoals nagels in gebouwen’, schrijft hij in de catalogus die sponsor Stichting Carat heeft uitgegeven.

Deelnemende jonge kunstenaars aan de expositie Fresh Cacao in de Helmondse Cacaofabriek. Rechts de winnaar van de Lucas Gassel Prijs Jerrold Saija.

De jury was dit jaar unaniem: ‘Jerrold Saija maakt persoonlijk werk met een universele boodschap.’. De Stichting Carat, waarbij zo’n dertig bedrijven uit de regio zijn aangesloten, is al tientallen jaren de drijvende kracht achter talloze culturele evenementen en kunstwerken in Helmond. Van concerten tot muurschilderingen.

De Lucas Gassel Prijs werd vijf jaar geleden voor het eerst uitgereikt, met als insteek jong talent een duwtje in de rug te geven. De prijs vormt steeds het slot van de expositie Fresh Cacao waarvoor een speciale commissie eindexamenkandidaten van de zuidelijke kunstacademies scout. Dit jaar was er ook werk van de kunstacademie in Enschede te zien. (avda)

Foto boven: Jerrold Saija bij een deel van zijn winnende installatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *