Fotograaf Thieu Riemen op zoek naar het Brabant dat verloren is gegaan

In het werk van de Tilburgse fotograaf Thieu Riemen staan cultuurlandschappen centraal. Dat geldt ook voor de foto’s in zijn nieuwe fotoboek – een ‘zine’ – waarin hij een eigen Brabant laat zien.

door Joep Eijkens

De Tilburgse fotograaf Thieu Riemen (1958) richt zich met name op door de mens gemaakte of beïnvloedde landschappen in Nederland en België. Hij gaf tot nu toe drie fotoboeken uit, zowel in eigen beheer als bij een print-on-demand uitgever. Zijn laatste publicatie Twenty Five Plots uit 2018 bevat vijfentwintig foto’s van boomkwekerijen en boomgaarden in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

Uit de serie ‘Brabant’ van Thieu Riemen.

Recent verscheen in de serie FIELD NOTES van de Schotse uitgever Another Place Press Riemens vierde boek, getiteld Brabant. ‘Boek’ is in dit geval overigens een groot woord, want het gaat om een zogeheten ‘zine’, zeg maar een chique soort minitijdschrift. ‘FIELD NOTES is a series of limited edition zines showcasting photography projects which explore our relationship with “place”’, zo geeft de uitgever aan.

Uit de serie ‘Brabant’ van Thieu Riemen.

Werkkeet

Geef tien fotografen de opdracht om een serie te maken over Brabant en je zult tien verschillende ‘Brabanden’ krijgen. In het Brabant van Riemen zijn geen mensen te zien, maar de menselijke aanwezigheid is overduidelijk, bijvoorbeeld in de vorm van stapels hakhout, een hoogspanningsmast of een werkkeet.

Van sommige van de achtentwintig foto’s, en met name van de twee spreads, zou je kunnen denken dat mensen ze graag op groot formaat aan de muur van hun woonkamer willen hebben. Maar om zoiets als schoonheid is het Riemen in zijn fotografie zo te zien niet direct te doen.

Uit de serie ‘Brabant’ van Thieu Riemen.

‘De serie Brabant is ontstaan vanuit mijn diep gevoel van gemis’, schrijft de fotograaf in een begeleidende, Engelstalige tekst. ‘Ik doel hiermee op het verlies van vertrouwde plekken, het verlies van het oorspronkelijke landschap en de zichtbare geschiedenis ervan en natuurlijk het verlies van biodiversiteit en vrije ruimte.’ En: ‘Vele van de landelijke plekken die ik in mijn jeugd kende, zijn verdwenen door woningbouw en industriële ontwikkelingen, dus ik ben ook op zoek naar plekken in Brabant die op een of andere manier herinneren aan die verloren plekken.’

Twee spreads uit de serie ‘Brabant’ van Thieu Riemen.
Spreads uit de serie ‘Brabant’ van Thieu Riemen.
Spreads uit de serie ‘Brabant’ van Thieu Riemen.

Thieu Riemen. Brabant. FIELD NOTES Nr 031. Another Place Press 2021. £8.00. De eerste druk verscheen in een oplage van honderd exemplaren.

Te bestellen via: https://anotherplacepress.bigcartel.com/product/brabant-thieu-riemen

www.thieuriemen.nl

© Brabant Cultureel 2021

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *