Het Noordbrabants Museum exposeert bijzondere serie etsen van Picasso

Vanaf zaterdag 9 oktober 2021 is in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch een bijzondere collectie etsen van Pablo Picasso (1881-1973) te zien. Het is een serie van honderd etsen die bekend staan onder de titel Suite Vollard. Picasso maakte deze etsen in de jaren dertig van de vorige eeuw en ze worden algemeen gezien als een hoogtepunt in zijn grafisch werk. Deze zeldzame serie, eigendom van de Fundación MAPFRE in Madrid, is slechts enkele malen aan publiek getoond.

Vrouwen speelden een belangrijke rol in het leven van Picasso en dat wordt weerspiegeld in de Suite Vollard. De hoofdrol in deze reeks is weggelegd voor Marie-Thérèse Walter. Op zeventienjarige leeftijd ontmoet zij de veel oudere – al getrouwde – Picasso in een groot warenhuis in Parijs. Hij wordt gegrepen door haar klassieke gelaatstrekken en spreekt haar aan. Marie-Thérèse wordt zijn muze en geliefde. Haar verschijning met herkenbaar silhouet is door de hele Suite Vollard te vinden. Picasso’s houding tegenover vrouwen was complex en zou vandaag de dag zelfs ondenkbaar zijn, maar hij verbergt hierover in de prentenserie niets. De spanning van zijn liefdesleven is in de Suite Vollard dan ook goed voelbaar.

De tentoonstelling start met een film die bezoekers met andere ogen naar het werk laat kijken. Beeldend kunstenaar Jasper Krabbé en conservator Hans November vertellen over hun fascinatie voor Picasso en zijn rake lijnen. Daarnaast toont beeldend kunstenaar Maartje van der Kruijs in het Grafisch Atelier Den Bosch de verschillende etstechnieken die Picasso heeft toegepast en vertelt zij wat de reeks zo bijzonder maakt.

De expositie van het grafisch werk van Picasso is te zien vanaf 9 oktober tot en met 13 februari 2022. (en)

Foto boven: Pablo Picasso in Parijs, 1948. Foto > Herbert List / Magnum

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *