Marieke Lucas Rijneveld schrijft het essay voor de Boekenweek 2022

Het Boekenweekessay van 2022 wordt geschreven door Marieke Lucas Rijneveld. Het thema van de 87ste editie van de Boekenweek is ‘eerste liefde’. Ilja Leonard Pfeijffer neemt het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening. Met Rijneveld (1991) en Pfeijffer (1968) heeft het CPNB, de organisatie achter de Boekenweek, gekozen voor twee auteurs die de afgelopen jaren heel succesvol waren. Eerstgenoemde won met De avond is ongemak vorig jaar verrassend de International Booker Prize en van Pfeijffer verscheen in 2019 de bestseller Grand Hotel Europa, een boek dat onder andere gaat over de gevolgen van massatoerisme.

Marieke Lucas Rijneveld en Ilja Leonard Pfeijffer. Foto > Keke Keulenaar

Marieke Lucas Rijneveld in een persbericht: “Toen ik werd gevraagd voor het Boekenweekessay, maakte ik een vreugdedansje om mijn schrijftafel. Wat een heerlijkheid en wat een enorme eer om dit te mogen doen! En wat een feest om dit avontuur aan te mogen gaan samen met mijn zeer gewaardeerde collega Ilja Leonard Pfeijffer. Bij het horen van het thema ‘Eerste liefde’, wist ik meteen waar ik het essay aan wilde wijden. Ik wil de liefde vieren, in al haar facetten, in al haar verschijningen!”

Boerderij

De roman De Avond is ongemak van Rijneveld speelt zich af in het dorp waar zij is geboren en getogen, Nieuwendijk in het Land van Heusden en Altena. Zij groeide op op een boerderij en vertelde eens in een interview dat ze nog steeds met plezier koeien melkt met de hand. Haar tweede roman, Mijn Lieve Gunsteling, speelt zich ook af in het gereformeerde milieu van haar jeugd.

Ook Ilja Leonard Pfeijffer is vereerd dat hij het Boekenweekgeschenk mag schrijven, ‘een instituut, uniek in de wereld, met een glorieuze traditie’. “Het was al langere tijd een wens die ik stiekem koesterde, om ooit gevraagd te worden. En dat het nu zover is, beschouw ik als een mijlpaal in mijn carrière. Mijn moeder spaart Boekenweekgeschenken. Haar verzameling, vanaf het eerste Boekenweekgeschenk van 1930, is compleet. Het vooruitzicht dat er een boekje van mij in dat rijtje zal staan in haar kast, ontroert me.”

Pfeijffer, die in Genua woont, bracht op uitnodiging van de literaire organisatie TiLT in 2014 een week door in Tilburg. Zijn opdracht was om in een boek te verwoorden wat in zijn ogen de ziel van deze stad is. Hij sprak in zijn zoektocht met Tilburgers, maar onder meer ook met collega-schrijver Anton Dautzenberg. Het boekje verscheen onder de titel van Weemoed naar de nacht, wat ook een verwijzing is naar het roemruchte café Weemoed in Tilburg. (en)

De 87ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 5 t/m zondag 13 maart 2022.

Foto boven > Joep Eijkens

Lees ook op Brabant Cultureel
Verontrustende roman Marieke Lucas Rijneveld over verlies, liefde en misbruik
Jace van de Ven over Ilja Leonard Pfeijffer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *