Dongense Simone Atangana Bekono schreef Beste Boek voor Jongeren 2021

De Boekenweek van Jongeren vindt dit jaar plaats van vrijdag 17 t/m zondag 26 september. Daar horen prijzen bij en de prijs Beste Boek voor Jongeren 2021 in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig valt toe aan Simone Atangana Bekono. Ze krijgt de prijs voor haar debuutroman Confrontaties, in 2020 verschenen bij uitgegeven bij Lebowski Publishers in Amsterdam. Bij de start van de Boekenweek van Jongeren, op vrijdag 17 september, wordt de winnaar in de categorie Vertaald bekendgemaakt. Beide winnaars ontvangen een cheque ter waarde van 2500 euro.

Simone Atangana Bekono, schrijfster van ‘Confrontaties’. Foto > Bianca Sistermansen

Confrontaties gaat over de zestienjarige Salomé Atabong die op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld en daarvoor vastzit in een jeugddetentiecentrum. Zij probeert het hoofd koel te houden tussen haar lotgenoten. Met deze roman stond Simone Atangana Bekono ook op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2021 en won zij al de Hebban Debuutprijs 2021.

Simone Atangana Bekono (1991) groeide op in Dongen, waar zij ook is geboren. Haar vader is afkomstig uit Kameroen, haar moeder uit Nederland en zij studeerde Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Die studie maakte ze niet af en aansluitend studeerde zij in 2016 af in creative writing aan hogeschool ArtEZ. In 2017 debuteerde zij met de dichtbundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, waarvoor zij de Poëziedebuutprijs aan Zee 2018 en het Charlotte Köhler Stipendium 2019 ontving.

Het Beste Boek voor Jongeren wordt ieder jaar uitgereikt om de aandacht van jongeren in de leeftijdscategorie 15 t/m 18 jaar te vestigen op goede en leuke boeken. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die aansluiten bij hun belevingswereld en die zo zorgen voor meer leesplezier. De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en De Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB, Stichting De Versterking, Fonds 21 en de deelnemers van de VriendenLoterij. (lt)

www.hebban.nl/boekenweekvanjongeren

https://www.youtube.com/watch?v=sa2jE1yzH3E

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *