Opnieuw protest Unmute Us!: Wel Formule 1 en geen festivals?

Zaterdag 11 september wordt opnieuw in een aantal steden geprotesteerd tegen het verbod op festivals en andere grote evenementen. Het gesprek van de organisatie Unmute Us! met het kabinet heeft niets opgeleverd. Eindhoven is een van de steden waar de demonstranten de straat op gaan.

Het is voor de tweede keer in korte tijd dat de evenementenbranche en de bezoekers in actie komen. Op 21 augustus trok het protest in heel Nederland zo’n 70.000 deelnemers. Vervolgens werd een delegatie uitgenodigd door het kabinet om over de grieven te praten. Maar het onderhoud met de ministers Grapperhaus (justitie), De Jonge (volksgezondheid), Van Engelshoven (cultuur) en Blok (economie) leverde geen concreet resultaat op. Voor de alliantie van Unmute Us! reden om de spandoeken opnieuw tevoorschijn halen. De alliantie wordt ondersteund door zo’n vierduizend organisaties uit de cultuur- en evenementensector.

Archieffoto van Breda Live op het Chasseveld, Breda. Foto > Joyce van Belkom

Volgens de sector is er sprake van willekeur. Festivals mogen vanwege corona niet doorgaan, maar een evenement als de Formule 1 wel. De organisatie zie in het laten doorgaan van de Formule 1 race het bewijs dat het wel degelijk mogelijk is om grote publieksevenementen te organiseren met inachtnemening van coronamaatregelen. Volgens de huidige maatregelen is het maximale aantal bezoekers bij een festival of vergelijkbaar initiatief zevenhonderdvijftig.

Verder wijst Unmute Us! erop dat in ons omringende landen grote festivals wel doorgaan. In België bijvoorbeeld zijn al sinds 13 augustus festivals mogelijk tot 75.000 bezoekers. Voorwaarde is dan wel dat de bezoekers volledig gevaccineerd zijn, negatief getest of hersteld van een coronabesmetting. De organisatie heeft een open brief geschreven aan het kabinet en roept iedereen op om een kopie naar Den Haag te sturen. (en)

www.unmute-us.nl

Open brief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *