Carina van der Walt genomineerd voor Zuid-Afrikaanse boekenprijs

De kykNET-Rapport Boekpryse zijn prestigieuze prijzen voor Afrikaanstalige literatuur, non-fictie en (film)scripts in Zuid-Afrika. Maandag 9 augustus 2021 – Nationale Vrouwendag in Zuid-Afrika – werden de nominaties voor dit jaar bekend gemaakt, voor boeken die verschenen in 2020. In de afdeling non-fictie is ook Brabant Cultureel-redacteur Carina van der Walt genomineerd met haar boek Stilspraak over de LandArt-kunstenaar Strijdom van der Merwe en zijn werk.

De prijzen worden toegekend in vier categorieën: fictie, non-fictie, filmscript en de speciale Jan Rabie-Rapportprijs voor een debuut of tweede prozawerk van een beginnend auteur. In totaal is een prijzenbedrag beschikbaar van 750,000 rand. In de eerste twee categorieën bedraagt het prijzengeld 250.000 Rand, voor de twee andere elk 125,000. Op 11 september worden de winnaars bekend genaakt.

Enigszins verbazingwekkend is dat het juryrapport opmerkt dat het verblijdend is dat de diversiteit van de vijfennegentig inzendingen zo groot is. Dat geldt allicht inhoudelijk, maar van de twaalf genomineerden is Van der Walt de enige vrouw en op één enkele uitzondering na is het hele gezelschap blank – terwijl de overgrote meerderheid van de Afrikaanstaligen dat bepaald niet is. In dit licht is ook opmerkelijk dat de jury is teleurgesteld dat de non-fictie inzendingen zo weinig politiek van aard zijn en weinig aandacht schenken aan ‘kwesties’ zoals ras, gender, identiteit en trauma. Niet dat dit per se moet, zo voegt zij nog toe, ‘maar het is ontmoedigend om te zien in welke mate “wij in het Afrikaans” terugschrikken van dit soort gesprekken en de van intellectuele aangelegenheden die ons land (en de wereld) bezighouden.’

Waar het scheefloopt, is van zo ver weg moeilijk vast te stellen. Misschien moet de jury zelf harder op zoek naar niet-witte en vrouwelijke auteurs. Misschien moeten uitgevers in Zuid-Afrika daarvoor meer open staan. Hoe dan ook, Carina van der Walt is een vrouwelijke auteur en haar boek gaat over een kunstenaar die ook buiten Zuid-Afrika naam maakt. Binnenkort verschijnt in Zuid-Afrika ook haar eerste solo dichtbundel Landluisteraar bij uitgeverij Naledi. (lt)

Foto boven Carina van der Walt > foto Gemma Kessels

Lees over het boek op Brabant Cultureel:
Stilspraak: een ode en verrassende studie over landkunst en Strijdom van der Merwe

Reacties (1)

  1. Tom schreef:

    Carina was 1 van de eerste TilburgZ webcamgirlz:
    https://gilaworks.nl/youtube/013-intro/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *