Met Antony Hermus krijgt het Belgian National Orchestra een geëngageerde chef


Antony Hermus (Lage Zwaluwe 1973) treedt in het seizoen ’22 – ’23 aan als chef-dirigent van het Belgian National Orchestra. Hij neemt het dirigeerstokje over van Hugh Wolff die vanaf 2017 de leiding heeft. Zijn opdracht is om het orkest verder op het pad te leiden van vernieuwing, met behoud van de authenticiteit. 

“Met Antony Hermus komt er opnieuw een rijk getalenteerde en vooral bijzonder veelzijdige persoonlijkheid aan het roer, een ervaren dirigent die zich sterk maatschappelijk engageert en bijzonder goede communicatievaardigheden bezit”, aldus het orkest in een persbericht. Over die drijfveer vertelde Hermus in 2019 in een interview met Brabant Cultureel: 

“Voor mij draait het om de vraag waarom je muziek maakt. Muziek is voor mij een verbindende factor. Het kan mensen diep in het hart raken, waardoor ze geïnspireerd worden. Muziek kan een inspiratiebron vormen voor het dagelijkse leven. Verbinding is het toverwoord tussen mensen met gevoel – en muziek kan die bieden. Mijn taak als muzikant, als humanist, is het om met alle collega-musici de muziek zo uit te dragen dat onze stem binnenkomt bij de mensen, bij ons publiek, zodat wij indirect kunnen bijdragen aan een betere wereld.”

Het Belgian National Orchestra is voor Hermus geen onbekend gezelschap, hij gaf twee keer eerder een concert.  In juni 2019 maakte hij samen met de violist Lorenzo Gatto indruk met Paganini’s Tweede vioolconcerto. Tijdens dit concert dirigeerde hij werk van Zoltán Kodály’s Dansen uit Galanta alsook fragmenten uit Sergei Prokofievs Cinderella. Vorig jaar trakteerde Hermus het Brusselse publiek op exquisiete versies van de Derde symfonie van Schubert en de Derde symfonie van Sibelius. Op 24 september is Antony Hermus samen met het Belgian National Orchestra voor het concert in Bozar (Brussel) met het Concertino da camera van Ibert met de Belgische saxofonist Simon Diricq en de Meistersinger van Wagner (in een symfonische compilatie van Henk de Vlieger)

Brabants Conservatorium

Antony Hermus, die op zesjarige leeftijd leerde pianospelen, behaalde aan het Brabants Conservatorium in Tilburg het diploma van uitvoerend musicus piano en tegelijkertijd het doctoraal diploma Bestuurlijke Informatiekunde aan de universiteit van Tilburg. Op advies van zijn leermeester dirigent Jac van Steen vertrok hij in 1998 naar het Duitse Hagen om daar ervaring op te doen. Het was het begin van een succesvolle internationale carrière. In het interview met Brabant Cultureel vertelde hij ook dat hij niet alleen van klassieke muziek houdt, maar een zeer brede smaak heeft. Hermus stond ook meermalen met een orkest op popfestival Lowlands. (en)

Foto boven: Chef-dirigent Antony Hermus. Foto > Marco Borggreve

Lees ook op Brabant Cultureel:
Succesvolle dirigent Antony Hermus wil met muziek wereld beetje beter maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *