Klassieke concerten in Franse sfeer in natuurtheater Oisterwijk

Het openluchttheater in Oisterwijk is in het weekeinde van 10 en 11 juli 2021 het podium voor vier klassieke dans- en muziekvoorstellingen in een Franse sfeer. En voor de opvoering van een sprookje dat is geschreven door Henrike Brouwer. Dit alles onder het motto joie de vivre, want het is volgens initiatiefneemster Evelien Holster tijd om de coronasomberte achter ons te laten en te genieten van het leven.

De vier voorstellingen, die elk ongeveer een uur duren, zijn geschikt voor groot en klein vanaf ongeveer acht jaar. Aan het sprookje zullen ook volwassenen plezier beleven. Om de vakantiestemming te verhogen, kunnen de bezoekers genieten van Franse drankjes en hapjes. Een klein ensemble zal muziek ten gehore brengen van de componisten Claude Debussy, Maurice Ravel en Paul Dukas.

Het idee om vier voorstellingen te organiseren in het idyllische openluchttheater komt uit de koker van Evelien Holster. Tot het uitbreken van de coronacrisis was haar agenda als producent van klassieke muziekevenementen meer dan gevuld. “Net als andere mensen dacht ik in het begin dat het allemaal snel voorbij zou zijn. Toen het langer duurde, zag ik om mij heen steeds meer musici en kunstenaars in problemen komen omdat hun inkomsten plotseling waren weggevallen.”

Evelien Holster van Stichting PubliekApplaus.

Snakken

Zij richtte de Stichting PubliekApplaus op met als doel om ‘kunst en cultuur in te zetten om afstanden te overbruggen, om meer vrolijkheid, begrip en ontmoetingen te creëren’. Want na een paar maanden lockdown snakten artiesten er naar om weer voor een publiek te kunnen optreden, en het publiek was hongerig naar cultuur.

De eerste activiteit van Stichting PubliekApplaus was ‘Beethoven op de fiets’ waarbij fietsers in Tilburg langs een aantal locaties fietsten waar musici hen trakteerden op muziek van Beethoven. Daarna volgde een programma met picknickconcerten in het Tilburgse Wilhelminapark. Daar kwamen liefst 650 mensen op af. En in december gaven 29 musici van Brabant Sinfonia onder leiding van dirigent Lex Bergink een uitvoering van Dvoraks Nieuwe Wereld.

Repetitie voor de uitvoeringen in natuurtheater Oisterwijk.

Dat concert werd live gestreamd en met de opbrengst kon de voedselbank mensen voorzien van een heuse kerstmaaltijd, bereid door koks van plaatselijke restaurants. Holster ging zelf mee op pad om die maaltijden aan huis te bezorgen en ze was geschokt door de armoedige situaties die ze aantrof. “De culturele sector heeft het zwaar, maar als je ziet hoe gezinnen geraakt zijn door armoede, dan ga je toch wel relativeren.”

En nu zijn er de vier voorstellingen in het openluchttheater. Omdat de anderhalve meter in acht moet worden genomen, kan de organisatie per voorstelling honderd bezoekers verwelkomen. Die hoeven niet aan de ingang getest te worden.

‘Joie de vivre’ op zaterdag 10 juli (13.00 uur en 18.30 uur) en zondag 11 juli (13.00 uur en 18.00 uur). Kosten € 25,00 inclusief drankjes en hapjes. Kinderen tot en met 13 jaar half geld. Locatie: Natuurtheater Oisterwijk, Gemullenhoekenweg 147. Uitvoerenden muziek: Ben Martin Weijand (piano), Lex Bergink (hobo), Jacco Nefs (klarinet), Wouter van Breugel (fluit), Lieselot Toorop (fagot), Geerd Doomen (hoorn). Dans: Lotte Timmermans, Lara Knoops, RawNeal. Theater: Henrike Brouwer.

www.publiekapplaus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *