Plattelandscomponist Van Rossum gaat met zijn muziek letterlijk de boer op

Piet-Jan van Rossum is plattelandscomponist in Noord-Brabant, de eerste in Nederland. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli 2021 trekt hij letterlijk de boer op om op twee boerderijen het publiek te laten genieten van zijn composities. Het werk wordt uitgevoerd door het ensemble HAY!

De functie van plattelandscomponist wordt in stand gehouden door de provincie Noord-Brabant, in samenwerking met Dutch Composers Now, een organisatie die nieuwe muziek stimuleert. Daarnaast zijn er in Brabant drie stadscomponisten. In Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Meijereistad.

De muziek van Van Rossum (Delft 1966), die in Fijnaart woont, zal ten gehore worden gebracht op respectievelijk de Piet van Meintjes Hoeve in Heukelom (gemeente Oisterwijk) en het Melkveebedrijf Lagendijk in Diessen (gemeente Hilvarenbeek). Het zijn twee bedrijven die het traditionele boerenbedrijf omvormen naar een circulaire en ecologisch verantwoorde aanpak.

Die benadering sluit aan bij de opvattingen van componist Van Rossum. In een recent interview met NRC zegt hij dat de relatie tussen mens en natuur verstoord is. De intensieve landbouw heeft afgelopen decennia het Brabantse landschap ernstige schade toegebracht. Van Rossum in NRC: ‘De lucht die we hier [op het platteland] inademen is ongezonder dan de lucht in de gemiddelde stad, wist je dat?’

In een video van de provincie Noord-Brabant (oktober 2020) zegt Van Rossum onder meer: ‘Een concert is een ritueel dat verbazingwekkend een nieuw thuis vindt in de natuur tussen de beesten en op het veld. En in de stilte, op zoek naar een nieuw luisteren. Want stilte en luisteren zijn schaars geworden.’ Overigens noemt Van Rossum de muziekuitvoeringen op de twee boerderijen geen concerten, maar vieringen. (en)

Ensemble HAY! speelt op 2 juli om 19.30 uur op de Piet van Meintjes Hoeve in Heukelom en op 3 juli om 19.30 uur op het Melkveebedrijf Lagendijk, Diessen. Toegang vrij, verplicht reserveren via plattelandscomponist@gmail.com

www.pietjanvanrossum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *