Met een bundel neemt Han Jansen afscheid als stadsdichter van Oss

741 dagen is Han Jansen stadsdichter van Oss geweest. Door de pandemie was dat een vreemde periode en dat vindt je terug in de bundel waarmee hij zijn stadsdichterschap afsluit. Al fietsend beschouwde Jansen Oss en omgeving en daarvan laat hij de lezer meegenieten.

Stichting Poëzie Podium Oss (PPO) is een zeer actieve literaire club die het schrijven en voordragen van poëzie bevordert. Dit doet PPO door tal van activiteiten te organiseren; de website van de stichting getuigt daarvan. Nu het weer mag, spat de adrenaline je tegemoet. Han Jansen was de vierde stadsdichter van Oss. Hij gaf daar als oud-journalist op een geheel eigen wijze vorm aan. Hij is betrokken bij tal van culturele en maatschappelijke bewegingen en laat dit doorklinken in zijn gedichten.

Bij zijn afscheid als stadsdichter verscheen eind april 2021 de bundel Een reis door Oss in 741 dagen. Hierin zijn de gedichten opgenomen die hij schreef en publiceerde in de tijd dat hij stadsdichter was. De natuur en de bedreiging daarvan is meermalen zijn onderwerp. Maar ook onze vrijheid is hem lief. Tal van onderwerpen passeren de revue. Carnaval en kermis, natuur en cultuur, verdriet en vreugde, Jansen tekende het allemaal op. Vorig jaar april beschreef hij een wel heel bijzonder virus: Het lentevirus. Door de lockdown kon hij maar weinig optreden, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om circa zestig gedichten te schrijven die nu zijn gebundeld. In het gedicht ‘Wintertonen’ lezen we:

over de heuvel zie ik de
toekomst van vandaag en
van morgen zoals iedere
nieuwe dag zal zijn

(door Hein van Kemenade)

Han Jansen, Een reis door Oss in 741 dagen. Stiching Poezie Podium Oss 2021, 70 pp., ISBN 978-90-824751-8-0, pb., € 10,00. De bundel verscheen in een oplage van honderd exemplaren, genummerd en gesigneerd door de dichter.

www.poeziepodiumoss.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *