Voorstelling ‘Mansholt’ dit jaar opnieuw in Brabant te zien

Toneelgroep Jan Vos reist deze zomer met de voorstelling Mansholt door het land en doet ook Noord-Brabant aan. Het toneelstuk is in juli vijf dagen te zien in Genderen, in het land van Heusden en Altena, in een nieuwe theatertent die wordt opgezet naast café ’t Zwaantje.

De voorstelling Mansholt is een reprise. Ook in 2014 en 2015 trok het gezelschap met dit stuk door het land en gaf onder andere voorstellingen op boerderij ’t Schop in Hilvarenbeek.  Mansholt gaat over de oud-minister van Landbouw en latere EG-commissaris Sicco Mansholt (PvdA) die na de Tweede Wereldoorlog zijn stempel heeft gezet op het landbouwbeleid. Hij was verantwoordelijk voor de enorme schaalvergroting in de sector. Maar toen hij in 1970 met pensioen ging, betreurde hij de ingrijpende gevolgen van zijn beleid voor veel kleine familiebedrijven en voor natuur en milieu. Hij klom op de barricaden om het tij te keren. Zijn radicale omslag was vooral ingegeven door het alarmerende rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome.

Helmert Woudenberg als Sicco Mansholt en José Kuijpers als diens echtgenote. Het stuk wordt op locatie gespeeld. Foto’s > Paul Hoes

De voorstelling Mansholt kreeg vijf jaar geleden goede recensies. Vooral dankzij acteur Helmert Woudenberg die overtuigend de rol van Mansholt vertolkt. Voor Woudenberg heeft deze tournee een bijzonder tintje, hij viert dit jaar zijn vijftigjarige jubileum als acteur en theatermaker.

Eén keer per week wordt voorafgaand aan de voorstelling een talkshow gehouden over de kringloopeconomie. Onder leiding van journalist Margriet Brandsma komen tal van gasten aan het woord over de vraag hoe de bakens te verzetten op weg naar een duurzame maatschappij.

Toneelgroep Jan Vos wil het thema in het bijzonder bij agrariërs onder de aandacht brengen. Leden van de afdeling Altena – de Biesbosch van ZLTO, de organisatie die de belangen van boeren behartigt, kunnen met korting de voorstelling bijwonen. (en)

www.toneelgroepjanvos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *