Vier poëtische routes door ’s-Hertogenbosch in een app

Onder de naam Stopvers heeft ’s-Hertogenbosch er een literaire attractie bij. Liefhebbers van de schone letteren hebben vier poëtische routes uitgezet door de stad. Die voeren de deelnemers langs plekjes waar lokale schrijvers hun licht over laten schijnen. De wandelingen (en boottochten) kunnen worden gemaakt aan de hand van een app.

Op vrijdag 2 juli 2021 worden de eerste vier routes gepresenteerd tijdens het Verstival, later volgen nog meer wandelingen. Stopvers is een initiatief van de Stichting Letterbekken en van de Stichting Interactive Culture. Om een wandeling te kunnen lopen – individueel of in een groep – moet de deelnemer eerst een app downloaden. Daarin is een route uitgestippeld en bij een gemarkeerd punt kan de deelnemer een literaire tekst (gedicht of proza) lezen en beluisteren. Op sommige punten is het mogelijk een video of animatie te bekijken. Elke wandeling of boottocht duurt dertig tot vijfenveertig minuten. De eerste vier routes zijn:

LoopOor – de stadsdichter ontsteekt van wal tot Sloot
Doeko L. – de eerste stadsdichter van Den Bosch – neemt de deelnemer mee naar plekken waar hij over, met of voor de stad schreef. Soms met liefde, soms pesterig. Soms verstild, soms op muziek. Soms helemaal alleen, soms vergezeld van dier, mens of plant.

Doeko L. de eerste stadsdichter van ‘s-Hertogenbosch.

Vaartocht Bossche Brouwers Biersonnettenkrans
Een sonnettenkrans is een reeks van sonnetten waarbij de laatste regel van zo’n gedicht de eerste regel van het volgende is, en zo verder. De beginregels samen vormen het zogenoemde Meestersonnet. Tijdens de boottocht hoort de deelnemer  veertien schrijvers van de veertien sonnetten hun bijdragen aan de sonnettenkrans voordragen. Het meestersonnet van Marino van Liempt vormt de kers op de kaart.

Stadskronieken route
Stadschroniqueur Eric Alink schrijft al jaren de Bossche Stadskronieken. Deze route brengt je op de plekken waar daadwerkelijk gebeurde wat Alink beschreef. Hij leest de stadskronieken voor en zo loop je dwars door het leven van de hoofdrolspelers en door de stad waarin zij een hoofdrol hebben in Alinks kronieken.

Is er een markt voor?
Een stad met een Markt met honderden jaren geschiedenis, van voorbijschuiven langs de geuren van de kaas, via schuren met gebakken kibbeling naar de stenen van de omliggende panden. Dichter Friso Woudstra laat je over de markt struinen en nieuwe associaties opdoen aan de hand van verhalende gedichten.

Het programma van Verstival op vrijdag 2 juli begint om 18.00 uur en iedere belangstellende is welkom. Meer informatie op de website van Stopvers. (en)

www.stopvers.nl

Lees ook in Brabant Cultureel:
Stadsdichter is vooral ‘liefdewerk oud papier’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *