Stadsarchief Breda brengt toen en nu samen in het straatbeeld

Fotoreportage door Piet den Blanken met tekst van Lauran Toorians

We kennen ze allemaal, de reclamezuilen met aan weerszijden soms ‘scrollende’ affiches en soms ook praktische informatie zoals een stadplattegrond. Vaak zijn ze vrijstaand, maar ze kunnen ook deel uitmaken van een abri. We weten dat ze ‘Mupi’ heten en de echt oplettende flaneur zal ooit hebben opgemerkt dat op de voet een Franse bedrijfsnaam staat. Dat verklaart waarom Mupi een Franse afkorting is. Het staat voor ‘mobilier urbain pour l’information’ (straatmeubilair voor informatie). [tekst loopt door na de foto’s]

Soms is de boodschap die de Mupi brengt niet commercieel van aard en ook niet zo puur pragmatisch als een plattegrond of een coronawaarschuwing. In Breda zijn momenteel op bijna honderd plaatsen verspreid door de stad historische foto’s uit het Stadsarchief te zien. Dat is op zichzelf al aardig, maar de foto’s zijn ook nog eens geplaatst in Mupi’s op de plaats waar de oude foto is gemaakt. Staand voor de Mupi zie je dus oud en nieuw verenigd in één oogopslag. Dat kan aanleiding zijn voor weemoed over wat verdween of onherstelbaar veranderde, of leiden tot verbazing over hoe anders het straatbeeld ooit was. Naast de foto bevat elk affiche ook achtergrondinformatie. [tekst loopt door na de foto’s]

De oudste foto die nu op straat is te zien, werd rond 1870 gemaakt door Kannemans en Zoon. Het is een foto van de Haagsepoort die stond aan de huidige Fellenoordstraat. Jongere foto’s zijn onder meer van bekende fotografen als Hans Chabot en Bernard van Gils. Die geven een beeld van Breda in de jaren vijftig en zestig. Van fotojournalist Johan van Gurp zijn er foto’s uit de periode 1970-1990. Piet den Blanken, fotograaf voor Brabant Cultureel en al vele jaren Bredanaar keek nu als het ware over hun schouders en verenigde toen en nu in nieuwe beelden. Deze openluchtexpositie is nog te zien tot en met 20 juni 2021. Jammer dat het maar zo kort is.

https://stadsarchief.breda.nl/nieuwe-foto-expositie

© Brabant Cultureel 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *