De Parade strijkt coronaproof tien dagen neer in Eindhoven

Vorig jaar trok corona een streep door het rondreizende theaterspektakel De Parade, maar deze zomer kan de organisatie dan toch uitpakken. Zij het enigszins beperkt door de nog geldende coronamaatregelen. Vrijdag 18 juni 2021 is de aftrap in Eindhoven en tien dagen later trekt het gezelschap naar de volgende stad, Den Haag. De festivaltenten staan in Eindhoven naast het Parktheater.

Een van de voorwaarden om De Parade dit jaar wel door te kunnen laten gaan, is dat de bezoekers vooraf een test moeten ondergaan waaruit blijkt dat zij geen coronabesmetting onder de leden hebben. Ook flaneren over het festivalterrein is uitgesloten. Bezoekers moeten voorstellingen volgen, zittend aan een hen toegewezen tafeltje. Ze kunnen dat doen onder het genot van een drankje en hapje. Om alles in goede banen te leiden, moeten bezoekers vooraf online een programmapakket met twee voorstellingen bestellen.

Panters

Maar het programma zelf is als vanouds gevarieerd en vol verrassingen. Er zijn optredens van onder meer Lucky Fonz III, ISH Dance Collective, Kiki Schippers, Het Zuidelijk Toneel en Frank en René Groothof. De acteurs Remko Vrijdag en Rutger de Bekker (voorheen De Vliegende Panters) haken met hun voorstelling The Good and the Ugly aan bij de actualiteit.

Links: Remko Vrijdag en Ruud de Bekker in The Good en The Ugly. Rechts: Het Zuidelijk Toneel in de voorstelling Eins Zwei Schweinerei. Foto’s > Diederick Bulstra Photography

In een interview in dagblad Trouw zeggen deze geboren Brabanders onder meer over hun bijdrage aan het festival: “Het is een voorstelling over deze toch tamelijk bizarre tijd die we doormaken, het gaat van hilariteit naar ontroering en alles daartussenin. We hebben een lied gemaakt over dat wij elkaar weer hebben gevonden doordat voor ons door corona alle werkzaamheden wegvielen. De ellende heeft ons samengebracht.”

En verder: “We doen ook grappige scènes over dingen die we om ons heen horen, die we dan uitvergroten. Zoals een scène over twee Brabantse kassameisjes, twintig jaar later. Die al grootmoeder zijn op hun veertigste. Die hebben het dan bijvoorbeeld over het vaccineren.”

Vrijdag (Waalre 1972) en De Bekker (Veldhoven 1972) verloochenen ook in deze voorstelling hun Brabantse roots niet. “Dat accent dikken we op de Eindhovense Parade nog even extra aan.” De twee kennen elkaar van de Amsterdamse Kleinkunstacademie. Vrijdag: “We delen er samen een enorm verleden, al sinds we tieners waren. Maar we zijn natuurlijk niet voor niets vertrokken op ons negentiende.”

Reizende Schouwburg

Voor het eerst bouwt De Parade de Reizende Schouwburg op in Eindhoven, naast het Parktheater. Frank en René Groothof brengen hier een variété avond vol muziek, sketches, mislukte circusacts en film in Circus Charms. En Elsie de Brauw, Joep van der Geest, Joachim Robbrecht en anderen spelen een hele klas leerlingen, hun ouders en het lerarenkorps in de voorstelling Eins Zwei Schweinerei van Het Zuidelijk Toneel. ISH Dance Collective en 155 halen beiden hun beste moves uit de kast in twee dansvoorstellingen. (en)

Foto boven > Eric van ’t Hof

www.deparade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *