Wout Waanders wint met Parkplan de C. Buddingh’-prijs

Wout Waanders (’s-Hertogenbosch 1989) heeft met zijn debuutbundel Parkplan de C. Buddingh’-prijs 2021 gewonnen. Hij ontving de prijs zaterdag 11 juni tijdens het Rotterdamse festival Poetry International uit handen van juryvoorzitter Ellen Deckwitz.

De prijs, vernoemd naar de dichter C. Buddingh’ (1918-1985), wordt sinds 1988 jaarlijks door Poetry International uitgereikt aan het beste Nederlandstalige poëziedebuut. De andere genomineerden zijn Schiavone met de bundel Voor als je stuk bent, René Smeets met Alles gestolen en Dorien de Wit met eindig de dag nooit met een vraag. In totaal werden vijfentwintig debuutbundels ingestuurd.

De jury over haar keuze voor Parkplan: “Wij gingen voor een bundel waarin humor en duisternis met elkaar in balans waren, waarin zorgvuldigheid en lichtheid elkaar niet uitsloten maar aanvulden. Waar in haast terloopse taal het gehele leven uit de doeken wordt gedaan, waar bij herlezing bleek hoe slim en afgewogen alles in elkaar stak.”

Plattegrond van Parkplan en de debuutbundel van Wout Waanders. De ‘fietspomp-toren-glijbaan’ is links in het midden te zien.

In Parkplan heeft Waanders zijn fascinatie voor pretparken op een heel eigen manier uitgewerkt. Hij schreef niet alleen de gedichten, maar tekende ook de plattegrond van Parkplan, een gebied met bomen, bergen en water, bevolkt door louter fictieve pretparkattracties. Genummerde uitsneden op de kaart verwijzen naar de gedichten in de bundel. De namen van de attracties zijn de titels van de gedichten.

Het juryrapport zegt verder: ‘Wout Waanders draait de realiteit een kwartslag, maar net genoeg om er helemaal in mee te gaan. Je stapt naar binnen en alles lijkt volkomen vanzelfsprekend: ‘Op een onbewaakt ogenblik / was er een meisje in mijn / rabarberlimonade gesprongen.’ Onder de soms absurde beschrijvingen schemert echter altijd de kwetsbaarheid door. De grap en de ernst worden slim afgewisseld. (…) Parkplan gaat over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met kleine onderhandelingen toch proberen een coherent geheel van te maken.’

De jury van de C. Buddingh’-prijs bestond dit jaar uit dichter Ellen Deckwitz (voorzitter), schrijver en illustrator Mylo Freeman en de Brusselse Passa Porta-directeur Ilke Froyen. Eerdere winnaars waren onder andere Jens Meijen, Ilja Leonard Pfeijffer, Anna Enquist, Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias. (cl)

www.poetry c-buddingh-prijs

Lees ook in Brabant Cultureel:
De-poetische-wereld-van-wout-waanders-is-een-achtbaan-in-het-universum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *