BredaPhoto droomt van een hoopvolle toekomst

Het duurt nog even, maar van 8 september tot 23 oktober 2022 vindt de tiende editie van BredaPhoto plaats. Thema van dit internationale, tweejaarlijkse fotofestival is Theatre of Dreams.

‘About how hope will change the world’, is de veelzeggende ondertitel van het thema van 2022. Met het thema kiest het festival duidelijk stelling, zo valt op te maken uit de toelichting van de curators. ‘Omgeven door de catastrofes van de coronacrisis, die de rampen die al op de loer lagen nog heeft verergerd, ziet het festival de massale ontreddering van het afgelopen jaar als een mogelijke resetknop.’ Met de keus voor dit thema ‘vraagt het festival zijn deelnemers weerstand te bieden aan de bekende retoriek en beeldtaal die door de huidige wereldorde onophoudelijk in omloop wordt gebracht, en de consequenties van veertig jaar neoliberalisme aan te vechten.’

Curators

Curators van BredaPhoto 2022 zijn de Braziliaanse fotograaf en beeldend kunstenaar Denise Camargo; fotograaf, curator en regisseur Mohamed Somji (woont en werkt in Dubai); fotograaf NayanTara Gurung Kakshapati, directeur van Photo Kathmandu; fotograaf en audiovisueel vormgever Reinout van den Bergh, oud-student van kunstacademie St Joost te Breda; en Fleur van Muiswinkel, kunsthistoricus en curator en sinds april 2021 directeur van BredaPhoto. (In deze volgorde hieronder ook afgebeeld)

BredaPhoto 2020

Als gevolg van de coronarisis ging het festival in 2020 in afgeslankte vorm door, onder het thema the best of times, the worst of times. Op zes locaties waren tentoonstellingen te zien, onder meer China Imagined in de Grote Kerk en Power to the Models in Stedelijk Museum Breda. Het werk Destroy their Faces van Erik Kessels op de zevende locatie, het skatepark, werd voortijdig verwijderd onder druk van sponsors en anonieme tegenstanders omdat het vrouwonvriendelijk zou zijn. (cl)

www.bredaphoto.nl

Het vroegtijdig verwijderde Destroy their Faces van Erik Kessels. Foto > Piet den Blanken

Lees ook op Brabant Cultureel:
Fascinerend en divers werk van vaak onbekende fotografen op BredaPhoto
BredaPhoto moet niet toegeven aan eis van politieke correctheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *