Bioscoop Cinecitta daagt filmers uit Minute Movies te maken met actueel thema

Filmen is vooral dankzij de smartphone tegenwoordig net zo gewoon als het voeren van een telefoongesprek. Maar van het materiaal een afgeronde film maken, is weinigen gegeven. Bioscoop Cinecitta in Tilburg wil gebruikers van video- en fotocamera’s, drones en smartphones stimuleren om daar meer van te maken. De uitdaging is om een ultrakorte film te produceren van maximaal één minuut: Minute Movie.

“Iedereen kan eraan meedoen, zowel professionals als amateurs. We willen ze laten ervaren hoe tof het is een film te maken”, zegt Sam Simons, filmjournalist en -docent en initiatiefnemer van het project. Hoe de filmers daarbij te werk gaan, is helemaal aan hen, er zijn geen voorwaarden. Behalve dan die zestig seconden (met een marge van twintig seconden). “We willen de creativiteit niet op voorhand een bepaalde kant uitsturen, het gaat om de artistieke vrijheid.” Simons hoopt dat met dit project filmtalent in Brabant komt bovendrijven.

Maandelijks kunnen er Minute Movies worden ingezonden. Een deskundige jury bekijkt de producties en geeft elke filmer feedback. Cinecitta vertoont de winnende film een maand lang, voor aanvang van iedere hoofdfilm, in de grote zaal. Aan het eind van het jaar wordt een algemene winnaar bekendgemaakt die een geldprijs krijgt van vijfhonderd euro.

Thema

Een verhaal vertellen in één minuut, dat is de uitdaging van Minute Movies.

Elke maand is er een nieuw thema, gekoppeld aan de actualiteit. In mei is dat ‘vrijheid’. Nieuwe thema’s worden telkens aan het eind van elke maand bekendgemaakt. “We vragen de deelnemers om zo dicht mogelijk op het nieuws te zitten. We willen ze stimuleren om aan te haken bij onderwerpen die op dat moment wringen en schuren in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan vrijheid in coronatijd”, aldus Simons.

Om na te gaan of het project Minute Movies kans van slagen heeft, is eerder een proefproject gedraaid met studenten van ROC Tilburg. Zij kregen de opdracht om een korte film te maken over de avondklok. Matthijs Welmers won deze succesvolle pilot met zijn video over de avondklok.

Ook beroemde regisseurs en fotografen gebruiken tegenwoordig hun iPhone of Androidtoestel om films en foto’s te maken. Zo heeft de nieuwste Samsung Galaxy meerdere camera’s met bovendien de mogelijkheid om tot tien keer in te zoomen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van het beeld. Voorbeelden van filmers die met een iPhone werken zijn Steven Soderbergh, Sean Baker en Charlotte Prodger. Die laatste won met haar met een iPhone geschoten film de prestigieuze Britse Turner Prize. De Indiase fotograaf Zishaan A Latif won dit jaar een derde prijs in de World Press Photo met een foto gemaakt met een ‘oude’ iPhone 6. (en)


De Minute Movies uitdaging loopt inmiddels en iedereen kan meedoen. De inleverdatum voor de eerste ronde Minute Movies met als thema vrijheid is 18 juni. Meer informatie op https://cinecitta.nl/over-cinecitta/minutemovies/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *