Webinar maatschappelijk betrokken fotograaf Piet den Blanken bij Photo31

Photo31 is een platform voor fotografie dat is gevestigd in Amsterdam en dat interessante fotografen voor het voetlicht brengt, onder andere door webinars te organiseren. Zij werken hierbij samen met andere landelijke platforms voor fotografie. Onlangs werd fotojournalist Piet den Blanken (1951) geïnterviewd door Robert Theunissen van Photo31. Den Blanken is ook al jaren een vaste fotograaf en lid van de redactie bij Brabant Cultureel.

Het interview vond plaats bij Pennings Foundation in Eindhoven, als voorproefje op de expositie Migratie die daar vanaf september te zien is en waarin foto’s van Den Blanken worden gecombineerd met werk van beeldend kunstenaar Stijn Peeters. ‘De fotograaf documenteert, de kunstenaar interpreteert.’ De expositie stond al eerder gepland, maar is als gevolg van corona uitgesteld.

Robert Theunissen van Photo31 interviewt fotograaf Piet den Blanken. Foto > Astrid Verhoef

Piet den Blanken is een maatschappelijk betrokken fotograaf die sinds eind jaren zeventig op eigen initiatief conflictsituaties vastlegt. Bijvoorbeeld demonstraties tegen kernwapens, de havenstakingen in Rotterdam, de Koude Oorlog in Oost-Europa en armoede en slechte werkomstandigheden op suikerrietplantages, criminaliteit en prostitutie in Midden-Amerika.

Foto’s verkocht hij aan kranten en tijdschriften. Daar kwamen weer opdrachten uit voort. “Vroeger had ik nog de ambitie dat ik de wereld kon veranderen. Nu wil ik dat gezien wordt wat er in deze tijd gebeurt.” Tijdens het webinar vertelt hij ook over zijn veelal langlopende projecten, waaronder de al een kwart eeuw voortslepende problematiek van migranten die proberen zich in Europa te vestigen, en toont hij een selectie uit zijn oeuvre. Zijn foto’s omschrijft hij als ‘visuele geschiedschrijving, feitelijk, maar niet objectief’. (ivb)

Het interview met Piet den Blanken wordt woensdag 2 juni 2021 om 20 uur uitgezonden (gratis), met live chat: Photo31 Webinar | Gastspreker Piet den Blanken | 2 juni 2021

Expositie Migratie

Lees ook op Brabant Cultureel:
Een andere wereld is mogelijk: Marinaleda is de utopie van fotograaf Piet den Blanken

Foto boven dit bericht > Piet den Blanken gefotografeerd door Joyce van Belkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *