Soulzanger Jimi BellMartin (1949-2021)

In de vroege ochtend van 28 mei 2021 overleed in ’s-Hertogenbosch de soulzanger Jimi BellMartin. Hij werd 72 jaar oud en genoot landelijk bekendheid doordat hij in 2018 het eerste seizoen van het tv-programma The Voice Senior won. Jimi BellMartin werd op 29 januari 1949 als Jimi Silawanebessy geboren in Bogor (voorheen Buitenzorg in West-Java) en kwam als eenjarige naar Nederland waar hij opgroeide in de Molukse gemeenschap in Woonoord Lunetten in Vught.

Jimi BellMartin zingt ‘To Love Somebody’ in de finale van The Voice Senior 2018.

Het gezin Silawanebessy kwam in het voorjaar van 1951 aan in Nederland. Na in verschillende kampen te hebben gewoond, vestigde de familie M. Silawanebessy – vader, moeder en broer Henk – zich in het voormalige concentratiekamp Kampflager Herzogenbusch dat door de Nederlandse overheid was omgedoopt tot het ‘paradijselijke’ Woonoord Lunetten. Al op jonge leeftijd wist hij dat hij met zijn goddelijke stem een gave had. Hij zong voor het eerst professioneel in de Vughtse jaren-zestig beatband The Five J’s die in 1966 in het Belgische Knokke ‘De Gouden Micro’ won.

Tussen 1970 en 1982 bracht hij onder de artiestennaam Jimi BellMartin meerdere singles uit. De eerste met als titel This is my lovesong / The winter of my life. Als zanger werkte hij onder meer met Jan Akkerman, Massada, Golden Earing, Earth & Fire en Doe Maar. ‘The Godfather of Soul’, James Brown, complimenteerde hem met zijn unieke stem en tijdens diens optreden in 1993 in de Veemarkthallen in ’s-Hertogenbosch stond Jimi BellMartin in het voorprogramma. In 1999 maakte hij de cd Mothersland met songs die verwijzen naar zijn vaderland de Molukken en met Ernst Jansz van Doe Maar had hij nog een hit, Barak 23, een ode aan Woonoord Lunetten in Vught.

Vanaf het begin in 2007 maakte hij als gastzanger deel uit van The Soul Snatchers. Voor The Voice Senior werd hij gecoacht door Gordon en Gerard Joling en nadat hij had gewonnen mocht hij optreden in de Ziggo Dome. Het jaar daarop stond hij twee avonden in de Johan Cruijff ArenA tijdens de concerten van De Toppers. Ook benoemde de gemeente Vught hem in 2018 tot ere-burger. (lt, met bijdragen van Lucas Silawanebessy)

Reacties (2)

  1. Leusink schreef:

    Ik wens zijn vrouw joke, en de kinderen en kleinkinderen
    Enorm veel sterkte en van harte gecondoleerd.

  2. Irene van de Westelaken schreef:

    Selamat djalan bung Jim, bedankt voor alle mooie muzikale momenten. De hemel krijgt wat meer “soul”.
    Familie en vrienden in rouw gecondoleerd, heel veel sterkte met dit enorm verlies. ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *