Actie onder Brabanders om culturele zzp’ers met een donatie te steunen

De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis, maar in het bijzonder de culturele zzp’ers hebben het flink te verduren. Naar schatting zijn er zo’n vijftienduizend cultuurmakers in Noord-Brabant die zelfstandig de kost moeten verdienen.

Om juist deze categorie een steun in de rug te geven is de actie Word ook een Cultheld gestart. Een initiatief van acteur Mike Weerts samen met Jaap Klink van Broed, Melvin Oomes en Deborah Stahlecker. De actie roept Brabanders op om geld te doneren. KunstLoc Brabant gaat de opbrengst verdelen onder noodlijdende cultuurmakers. De bedoeling is dat zij met dat budget publiek toegankelijke producties opzetten ‘met bij voorkeur een hoge belevingswaarde’.

‘We willen het mes aan twee kanten laten snijden’, aldus mede-initiatiefnemer Jaap Klink uit ’s-Hertogenbosch in een persbericht van de organisatie. ‘Makers worden erkend én betaald voor hun cruciale bijdrage aan een inclusieve “Brabantse Zomer” vol beleving en inspiratie. En de donateur kan daar vervolgens zélf van genieten! Als iedereen zich de komende weken van z’n beste kant laat zien, dan wordt onze zomer een heel stuk gezelliger en kunnen we in Brabant laten zien dat we samen veel meer kunnen bereiken als we schouder aan schouder in plaats van tegenover elkaar gaan staan.’

Frank Lammers, hier als Karl Marx in een productie van Het Zuidelijk Toneel, steunt de actie Word een Cultheld. Foto > Phile Deprez

Aanbevolen

De actie wordt aanbevolen door bekende culturele Brabanders onder wie acteur en regisseur Frank Lammers, cabaretier Steven Brunswijk, actrice Monic Hendrickx en schrijver en acteur Leo Alkemade. Ook de provincie Noord-Brabant, de vijf grote steden, ASML en andere bedrijven hebben hun steun toegezegd.

Op 5 juni 2021 wordt de campagne afgesloten met een spectaculaire live benefietavond gepresenteerd door Mike Weerts en Nicky Opheij. Die avond zal bekend worden gemaakt hoeveel geld er is opgehaald. Ook wordt dan bepaald wie er vandoor gaat met de titel ‘de grootste cultheld van Brabant’. Dit is de Brabander die met zijn of haar actie de meeste donaties heeft weten op te halen. Op website was op dinsdagmiddag 25 mei een bedrag van 511 euro gedoneerd. (en)

www.wordookeencultheld.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *