EMOVES gaat twaalf talenten in de urban culture begeleiden

Twaalf jonge, talentvolle makers krijgen de kans zich te ontwikkelen in de urban culture. EMOVES in Eindhoven heeft daartoe een ontwikkelingsprogramma opgezet onder de noemer UC Masters. De deelnemers zijn actief in een van de disciplines Art, Dance, Music en Spoken Word. In het ontwikkeltraject, dat achttien tot vierentwintig maanden duurt, krijgen de makers de gelegenheid om vaardigheden verder te professionaliseren en hun profiel uit te bouwen. Zij worden daarbij ondersteund door ervaren coaches.

De eerste stap is het opstellen van een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP). Vervolgens nemen de kandidaten deel aan diverse trainingen en workshops op gebied van persoonlijke ontwikkeling, artistieke groei en ondernemerschap, maar vooral ook produceren en presenteren. De start van het programma is voorzien in het weekend van 18 juni 2021.

Urban Culture wordt op de website van EMOVES omschreven als ‘een verzamelnaam voor een creatieve en artistieke levensstijl gebaseerd op de mentaliteit van leren door te doen, ondernemerschap en innovatie. Deze levensstijl wordt nageleefd door een grote groep mensen uit alle lagen, etniciteit en leeftijd.’ Dat kan zich uiten in allerlei artistieke vormen. ‘Het is de cultuur van jonge mensen die meestal de bestaande cultuur in de stad niet weten te vinden. Deze creatievelingen raken geïnspireerd door ontmoetingen op straat, en vinden op internet en sociale media hun leeftijdsgenoten.’

Toonaangevend

EMOVES is tien jaar geleden begonnen en heeft sindsdien tal van activiteiten en evenementen opgezet, zoals het Urban Culture Festival Eindhoven. Het initiatief is uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende beweging. In Nederland staat Eindhoven bekend als dé urban stad. EMOVES heeft zich als organisatie ontwikkeld tot een platform dat urban initiatieven ondersteunt en versterkt.

In de culturele sector vond EMOVES in 2020 erkenning doordat het van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd opgenomen in de Basis Infrastructuur (BIS). Dat houdt in dat EMOVES van grote betekenis wordt geacht voor de landelijke cultuur. Ook kreeg EMOVES meerjarige financiële steun van de provincie Noord-Brabant en van de gemeente Eindhoven. De adviescommissie schreef onder meer: ‘EMOVES draagt bij aan de sociale cohesie onder jongeren en zorgt voor verbinding met technologie en innovatie.’ En: ‘De missie van EMOVES is “to empower young people, every day”. De commissie heeft er alle vertrouwen in dat EMOVES als geen andere culturele organisatie, jongeren kan bereiken, die in het huidige cultuurklimaat niet bereikt worden.’ (en)

www.emoves.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *