Dichtbundel Parkplan van Wout Waanders genomineerd voor C. Buddingh’-prijs

Parkplan, de debuutdichtbundel van Wout Waanders (’s-Hertogenbosch 1989), is genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2021. Eerder werd deze zelfde bundel ook al genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2021.

De prijs, vernoemd naar de dichter C. Buddingh’ (1918-1985), wordt sinds 1988 jaarlijks door Poetry International uitgereikt aan het beste Nederlandstalige poëziedebuut. De andere genomineerden zijn Schiavone met de bundel Voor als je stuk bent, René Smeets met Alles gestolen en Dorien de Wit met eindig de dag nooit met een vraag. In totaal werden vijfentwintig debuutbundels ingestuurd.

In Parkplan heeft Waanders zijn fascinatie voor pretparken op een heel eigen manier uitgewerkt. Hij schreef niet alleen de gedichten maar tekende ook de plattegrond van Parkplan, een gebied met bomen, bergen en water, bevolkt door louter fictieve pretparkattracties. Genummerde uitsneden op de kaart verwijzen naar de gedichten in de bundel. De namen van de attracties zijn de titels van de gedichten.

Plattegrond van Parkplan en de debuutbundel van Wout Waanders. De ‘fietspomp-toren-glijbaan’ is links in het midden te zien.

De jury over Parkplan: ‘Wout Waanders draait de realiteit een kwartslag, maar net genoeg om er helemaal in mee te gaan. Je stapt naar binnen en alles lijkt volkomen vanzelfsprekend: “Op een onbewaakt ogenblik / was er een meisje in mijn / rabarberlimonade gesprongen.” Onder de soms absurde beschrijvingen schemert echter altijd de kwetsbaarheid door. De grap en de ernst worden slim afgewisseld. (…) Parkplan gaat over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met kleine onderhandelingen toch proberen een coherent geheel van te maken.’

De jury van de C. Buddingh’-prijs bestond dit jaar uit dichter Ellen Deckwitz (voorzitter), schrijver en illustrator Mylo Freeman en de Brusselse Passa Porta-directeur Ilke Froyen. Eerdere winnaars waren onder andere Jens Meijen, Ilja Leonard Pfeijffer, Anna Enquist, Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias. De prijs wordt uitgereikt tijdens Poetry International Festival, dat plaatsvindt van 10 t/m 13 juni 2021. (cl)

www.poetry c-buddingh-prijs

Lees ook in Brabant Cultureel:
De-poetische-wereld-van-wout-waanders-is-een-achtbaan-in-het-universum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *