Eindhovens architectenbureau Werkstatt wint Jonge Maaskantprijs 2021

De architecten Raoul Vleugels en Niels Groeneveld van bureau Werkstatt uit Eindhoven zijn de winnaars van de Jonge Maaskantprijs 2021, een aanmoedigingsprijs voor jonge architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwers. Volgens de jury tonen zij zich koplopers in ecologisch en sociaal-economisch bouwen.

door Corien Ligtenberg

De Maaskantprijs is een initiatief van de Stichting Rotterdam-Maaskant. Hij werd in 1976 ingesteld door architect Hugh Maaskant (1907-1977), bekend van onder meer het Groothandelsgebouw en de Euromast in Rotterdam en de Tomadofabriek in Etten-Leur. De Grote Maaskantprijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro en een oorkonde en wordt in de even jaren toegekend aan één of meerdere personen die zich in bijzondere mate hebben onderscheiden op het terrein van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur door publicistische, onderwijs- en/of onderzoeksactiviteiten. De Jonge Maaskantprijs – 5.000 euro, een oorkonde en subsidie voor publicatie – is een aanmoedigingsprijs en wordt in de oneven jaren uitgereikt aan architecten, landschapsarchitecten of stedenbouwers jonger dan vijfendertig. 

Werkstatt

De jury voor deze editie bestaat uit Najah Aouaki (Aouaki Concepts), Marius Grootveld (Veldwerk Architecten) en Madeleine Maaskant (directeur Academie van Bouwkunst Amsterdam). In het juryrapport zeggen zij: ‘Werkstatt – dat letterlijk werkplaats betekent – is een van de weinige architectenbureaus waar met fysieke modellen de technische en architectonische eigenschappen van materiaal wordt onderzocht en uitgeprobeerd. Het werken met de handen is een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. Werkstatt heeft een voorliefde voor biobased materialen als hout en kalkhennep die het liefst uit de directe omgeving komen en combineert dat met gestandaardiseerde bouwproducten. De werkwijze van Werkstatt geeft een basis om dwingende conventionele bouwregelgeving te bevragen en een weerwoord te bieden. Hun eerste gezamenlijke project Het Kalkhennephuis in Oudega is daar een goed voorbeeld van.’

Niels Groeneveld (l) en Raoul Vleugels. Foto > Wouter Kooken
Het energieneutrale Hennephuis in Oudega is de eerste Nederlandse woning die volledig uit kalkhennep is gebouwd. Foto > MWA Hart Nibbrich
Detail Hennephuis. De hoofdconstructie bestaat uit eiken spanten, net als in Friese stelpboederijen. Foto > MWA Hart Nibbrich
Detail Hennephuis. Buitenmuur. Foto > Werkstatt

De winnaars Niels Groeneveld (1985) en Raoul Vleugels (1985) zijn partners van bureau Werkstatt. Groeneveld (1985) studeerde in 2012 cum laude af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij behaalde de tweede prijs bij de Nationale Archiprix en werd finalist bij de Internationale Archiprix. Hij werkte bij Paul de Ruiter Architecten. Nu doceert hij tevens aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en de TU Delft. Vleugels studeerde in 2011 eveneens cum laude af als architect aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na gewerkt te hebben bij bureaus in binnen en buitenland, waaronder Peter Zumthor in Zwitserland en Happel Cornelisse Verhoeven, werkte hij als restauratiearchitect bij Laugs Bouwmeesters in Maastricht. Hij doceert momenteel aan de TU Eindhoven.

De prijsuitreiking vindt plaats op 19 november 2021 in het Rotterdamse Stadhuis.

Impressie van Werkstatts ontwerp voor het project Meer&Deel (collectief particulier opdrachtgeverschap) voor zo’n 40 woningen in de nieuwe woonwijk op het voormalige Philips Vredeoordterrein in Eindhoven. Dit project draait om de kracht van delen. De woningen staan in een gedeeld landschap, grondgebonden en gestapeld. Met genuanceerde overgangen tussen privé- en gedeelde ruimte worden bewoners uitgedaagd om deel te nemen aan het collectief, terwijl privé sferen gewaarborgd blijven. Door slim voorzieningen zoals de tuin, energievoorziening, klusruimte, fietsenbergingen en bijvoorbeeld een logeerkamer met elkaar te delen, kunnen de woningen compact en betaalbaar blijven. Het ontwerpproces wordt voor de bewoners continu verbeeld en ge-update in een werkboek. Bekijk hier de laatste versie van het werkboek.

www.werkstatt.nu 

www.rotterdammaaskant.nl

© Brabant Cultureel 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *