Plan voor groot lichtobject in Tilburg als eerbetoon aan dadaïst Antony Kok

‘Alles van waarde is weerloos’ staat er in neonletters op het dak van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Een dichtregel van Lucebert die is uitgegroeid tot een icoon. Zal Tilburg volgend jaar ook zo’n blikvanger in de publieke ruimte hebben? Het zou zomaar kunnen.

Stichting De NWEStijl@Tilburg heeft plannen voor een groot lichtobject dat bestaat uit de zin ‘De wereld van heden raast door in Dada’s voetspoor’. Geschreven door spoorbeambte, dichter en pianist Antony Kok (1882-1969) die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Tilburg samen met kunstenaar Theo van Doesburg de fundamenten legde voor de later wereldberoemd geworden kunstbeweging De Stijl.

Antony Kok

Van Doesburg was in 1914 en 1915 als soldaat gelegerd in de buurt van Tilburg vanwege de mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. In Tilburg ontmoette hij Kok, die een groot kunstliefhebber was. Samen bedachten zij het plan om een nieuwe kunstbeweging op te richten die de wereld radicaal zou moeten veranderen. Tot aan zijn dood zou Kok Van Doesburgs boezemvriend en klankbord blijven. Als medeoprichter van De Stijl vormde Kok de verbindende schakel tussen die zo toonaangevende modernistische kunstbeweging en Tilburg. Behalve een aantal klankgedichten schreef hij talloze aforismen.

Om de herinnering aan die periode levend te houden en als eerbetoon aan Antony Kok wil stichting de NWEStijl@Tilburg een van die aforismen als lichtobject in de Tilburgse spoorzone realiseren: ‘De wereld van heden raast door in Dada’s voetspoor’. De beoogde locatie is Gebouw 79, op een steenworp afstand van zowel de LocHal – waar de bibliotheek en KunstLoc gevestigd zijn – als van de plek waar binnenkort het innovatief centrum Mindlabs wordt gevestigd. In Mindslabs staat de menselijke kant van (media)technologie centraal. De tekst zal een lengte krijgen van zeventig meter en een hoogte van een meter. Reizigers in passerende trein kunnen de zin dus goed lezen.

Gebouw 79 (Mindlabs) in aanbouw, situatie april 2021.

De stichting werkt hard aan de financiering van het project – een ontwerp van Goirlenaar Jac de Kok – en wil bij het realiseren ervan zoveel mogelijk andere culturele instellingen betrekken. De kosten worden begroot op 174.000 euro. Dat is inclusief tien jaar onderhoud. De onthulling is gepland voor april 2022. (en)

Afbeelding boven dit bericht: Antony Kok door Ivo van Leeuwen (linosnede)
met op de achtergrond proefplaatsing van 3 letters uit het Aforisme. Bekijk de video hier.

Meer informatie op www.destijltilburg.nl

Trein, Antony Kok, 1921.

www.antonykok.nl/dada

Reacties (1)

  1. Rolf Jsnssen schreef:

    Ik weet niet of ik blij moet zijn, dat ik samen met Jef van Kempen in 1982 de steen heb losgetrapt en aan het rollen gebracht..Anthony Kok Dichter bij de Stijl. We organiseerden een grote tentoonstelling in de schouwburg, met werken van Van Doesburg, Mondriaan en Verwey vele brieven, teksten van Kok, het verloren gewaande glas-in-loodraam met het portret van de Tilburgse Helens Milius, de tweede vrouw van Van Doesburg en tot het einde toe sekretaresse van De Stijl.
    Zonder mij,zonder mijn toenmalige vriend Jef, zou deze hype nooit plaats hebben kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *