Tekenaar Ludwig Volbeda wint met Benny Lindelauf de Woutertje Pieterse Prijs

Tekenaar Ludwig Volbeda heeft samen met schrijver Benny Lindelauf de Woutertje Pieterse Prijs gewonnen. Deze prijs bekroont het beste Nederlandstalige kinderboek van het afgelopen jaar. Het duo was genomineerd met Hele verhalen voor een halve soldaat. De winnaars werden bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro.

Illustrator Volbeda (Oosterhout 1990) was eerder deze week nog in het nieuws met het project Mappa Brabantiae, een getekende kaart die duizend jaar Brabants kloosterleven in beeld brengt. Hij is al vaker gelauwerd. In 2017 bijvoorbeeld won hij als eerste Nederlander de Biennial of Illustrations Bratislava en in 2018 de Gouden Penseel.

De jury schreef over het winnende boek onder meer: ”Dit boek nodigt uit tot diep lezen; lezen waarin nieuwe wegen worden ingeslagen, steeds diepere lagen worden aangeboord, waarna uitgelezen het boek wordt dichtgeslagen met de conclusie dat wat men las, sterk verbeeld was, en wat was verbeeld, adembenemend opgeschreven.”

De uitslag van de Woutertje Pieterse Prijs werd bekendgemaakt tijdens de wekelijkse uitzending van De Taalstaat. V.l.n.r. Ludwig Volberda, Benny Lindelauf, Abdelkader Benali en presentator Frits Spits. Foto > video NPO

In Hele verhalen voor een halve soldaat worden zes broers opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Op weg naar het front moeten ze zich melden bij een grenspost. Geschikte giften of geld om de grens te kunnen passeren, bezitten de broers niet. Verhalen kennen ze echter in overvloed. Verhalen over een behekst meer, over een poppenspeler die over lijken gaat om succes te hebben en over een jongeman die zo mooi is dat de mannen uit zijn dorp hem van pure jaloezie het liefst een kopje kleiner maken. De broers vertellen en vertellen alsof er een leven van af hangt. En dat is ook zo.

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs bestond uit Abdelkader Benali (voorzitter), Jeroen Dera, Marga Scholma, Veerle Vanden Bosch en Marjoleine Wolf. Er werden zes boeken uit het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken genomineerd, die zijn verschenen tussen 1 januari en 31 december 2020. 

Andere genomineerden voor de prijs, die is vernoemd naar een roman van Multatuli, waren Alfabet van Charlotte Dematons, De naam van mijn vader van Rindert Kromhout, Wat is kunst? van Ted van Lieshout, Koningskind van Selma Noort en De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp & Sebastiaan Van Doninck. (en)

Bekendmaking van de prijs in het radioprogramma De Taalstaat

www.woutertjepieterseprijs.nl

Lees ook op Brabant Cultureel
Mappa Brabantiae, hedendaags monnikenwerk van tekenaar Ludwig Volbeda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *