Fotograaf en filmer Silvia Martes genomineerd voor Prix de Rome

Silvia Martes (Eindhoven 1985) is een van de vier kunstenaars die zijn genomineerd voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021. De jury is enthousiast over de krachtige visuele taal en de originele manier van storytelling in haar films. Martes woont en werkt in Amsterdam en maakt experimentele films die verwant zijn aan het sciencefictiongenre. Vaak vinden de verhalen van haar korte films hun oorsprong in autobiografische ervaringen of zijn ze geïnspireerd door collectief menselijk gedrag. Tegelijkertijd zijn ze losgekoppeld van de werkelijkheid en ongrijpbaar.

Silvia Martes, The Revolutions That Did (Not) Happen (film still), 2021

Volgens de jury weet zij een gestileerde vorm van futuristisch realisme te combineren met een sterke schilderachtige kwaliteit. Daarmee biedt Silvia Martes een welkome toevoeging aan het huidige artistieke landschap van kunst en film.

Prix de Rome

De Prix de Rome Beeldende Kunst is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de veertig jaar en wordt elke twee jaar uitgereikt. Doel is om getalenteerde beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De prijsvraag wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds.

Behalve Martes zijn Mercedes Azpilicueta, Alexis Blake en Coralie Vogelaar genomineerd. De jury heeft de namen op de shortlist gekozen uit een lijst van 217 kunstenaars die zichzelf voor de prijs hebben aangemeld. Eerdere winnaars waren onder andere Rory Pilgrim (2019), Rana Hamadeh (2017) en Magali Reus (2015).

Silvia Martes. Uitsnede boven dit bericht en het totale portret > foto > Koos Breukel

De jury van de Prix de Rome 2021 bestaat uit: Ann Demeester (directeur Frans Hals Museum, Haarlem, Bijzonder hoogleraar Kunst en Cultuur, Radboud Universiteit Nijmegen), Amira Gad (hoofd programma’s, LAS Light Art Space, Berlijn), Antonio Jose Guzman (beeldend kunstenaar, onderzoeker, docent), Samuel Leuenberger (directeur SALTS, Basel) en Viviane Sassen (fotograaf, winnaar Prix de Rome Beeldende Kunst 2007). Voorzitter is Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds).

Winnaar

De vier kunstenaars op de shortlist krijgen een werkbudget om nieuw werk te maken. Dit is vanaf 13 november 2021 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook wordt een begeleidende publicatie uitgegeven. Op basis van het nieuwe werk selecteert de jury de uiteindelijke winnaar. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en mag deelnemen aan een residency programma. (cl)

Prix de Rome.nl/2021

Mondriaan Fonds / Silvia Martes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *