Pianist Jan-Willem Rozenboom speelt driemaal Bach in livestreams op zondag

Pianist Jan-Willem Rozenboom (1974) is idolaat van Johann Sebastian Bach en wil zijn voorliefde voor diens muziek delen met anderen. Vorig jaar maakte hij bijna tweehonderd video’s onder de titel Elke dag een beetje Bach en plaatste die op social media. Ook presenteerde hij drie Online Bach Colleges over de componist. En onder strenge coronamaatregelen gaf hij enkele recitals voor een beperkt publiek in de concertzaal in Tilburg. Op dit moment zijn optredens voor publiek uitgesloten en daarom gebruikt Rozenboom het internet opnieuw om anderen toch van de muziek van Bach te laten genieten.

Vanuit de voormalige kloosterkapel Het Cenakel in Tilburg verzorgt de pianist drie livestream concerten op zondag 11, 18 en 25 april. Elke zondag belicht hij een ander werk van Bach. De eerste zondag zijn dat stukken uit Das Wohltemperierte Clavier, relatief korte stukken waar eigenlijk alles in zit. Bach liet hiermee zien dat hij in alle toonsoorten kon componeren. De tweede zondag speelt Rozenboom een aantal stukken uit de Goldbergvariaties. Rozenboom speelde dit werk al eerder, maar het mooie van deze variaties is ze moeten ‘rijpen’ waardoor hij het werk steeds anders interpreteert en dus ook anders speelt. De laatste zondag speelt hij de Chaconne. Die is eigenlijk gecomponeerd voor vioolsolo, maar Brahms maakte een bewerking voor piano. Saillant detail: die is alleen voor de linkerhand.

De locatie van Rozenboom speelt Bach op zondag is niet geheel toevallig. De oude kapel is een deel van wat ooit het Brabants Conservatorium was, waar Rozenboom zijn pianostudie begon en hij in 2000 cum laude afstudeerde. Rozenboom is ook bekend als de pianist in de muziekgroep van Guus Meeuwis. (en)

Livestream Bach op zondag 11, 18 en 25 april 2021 om 20.15 uur, te zien via jwrozenboom.nl. De recitals zijn gratis te volgen, maar er is een digitale fooienpot waarin de ‘concertbezoekers’ iets kunnen achterlaten.

www.jwrozenboom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *