Carillon terug naar de VS, expositie nog te zien in Asten

Hoeveel mensen zullen zich ervan bewust zijn dat Nederland na de Tweede Wereldoorlog als dank voor het aandeel in de bevrijding en voor de Marshallhulp onder meer een carillon cadeau deed aan de Verenigde Staten? Dit The Netherlands Carillon kreeg een plaats bij het Arlington National Cemetery dichtbij Washington DC. Het werd een geschenk met – hoe goed bedoeld ook – een vlekje. Om het nationale karakter van het klinkende geschenk te onderstrepen, werden de klokken van het carillon namelijk gegoten door de drie klokkengieterijen die Nederland toen rijk was en dat zorgde ervoor dat niet alle klokken even goed op elkaar waren afgestemd, letterlijk en figuurlijk. Het project kende meer obstakels en dit typisch Nederlandse geschenk werd niet het hoogwaardige muziekinstrument dat ons land had willen schenken.

Eerder zijn de kleinste klokken al opnieuw gestemd, maar daarmee werd het carillon nog niet zo harmonieus als gewenst. Uiteindelijk bleek het nodig alle klokken naar Nederland terug te halen om ze hier door deskundigen onder handen te laten nemen. Bovendien diende het carillon voor een optimaal resultaat te worden uitgebreid met drie klokken. Dat alles heeft het afgelopen jaar plaatsgevonden bij de Koninklijk Eijsbouts in Asten. De hele klus is nu geklaard en donderdagochtend, 25 maart 2021, is het hele carillon in twee zeecontainers ingepakt voor een veilige transport terug naar de VS. The Netherlands Carillon kan dan weer gaan klinken over de Amerikaanse erebegraafplaats.

Bij Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij in Asten werden de gerestaureerde klokken van ‘The Netherlands Carillon’ Arlington ingepakt om te worden verscheept naar Amerika. Foto > Rob Fritsen

Eijsbouts

De drie nieuw gegoten klokken ter uitbreiding van het instrument zijn al eerder naar de VS gestuurd. Traditioneel krijgen klokken een naam en deze drie zijn vernoemd naar George Marshall, Eleanor Roosevelt en Martin Luther King, Voorafgaand aan de montage in het carillon worden zij tijdelijk tentoongesteld op de Nederlandse Ambassade. Vervolgens worden de 53 klokken die het carillon voortaan telt geïnstalleerd in de eveneens gerestaureerde klokkentoren. Klokkengieter Joost Eijsbouts en zijn medewerkers kunnen daarmee terugzien op een eervolle en geslaagde restauratie- en uitbreidingsopdracht.

Museum Klok & Peel heeft tijdelijk een aantal Arlingtonklokken in huis gehad om ze aan het publiek te tonen in de expositie Klokken voor Amerika. Door de coronamaatregelen heeft die tentoonstelling – een gezamenlijk project van het museum, de Singing Bronze Foundation en de Koninklijke Eijsbouts – niet de aandacht getrokken die zij verdiende. Het museum hoopt bij versoepeling van de coronamaatregelen het publiek alsnog op maat te bedienen. Zodra de maatregelen het toelaten, gaat het museum weer open en is de expositie nog te zien. Actuele informatie is te vinden op de website van het museum. In het museum, of via de website, is ook het rijk geïllustreerde boek Klokken voor Amerika. Weerklank van de bevrijding van VU-hoogleraar Diederik Oostdijk te koop (de prijs is € 19,45). (lt)

www.museumklokenpeel.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Boekpresentatie ‘Klokken voor Amerika’ online vanuit museum Klok en Peel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *