Drama in Eindhoven inspireerde Vrouwkje Tuinman voor Brabants Boek Present 2021

Vrouwkje Tuinman (’s-Hertogenbosch 1974) legt momenteel de laatste hand aan de novelle Tijdelijk verblijf, die in september verschijnt in de serie Brabants Boek Present. In die maand krijgt iedereen die in een van de zestig deelnemende boekwinkels in Noord-Brabant voor minimaal 12,50 euro een boek koopt de novelle cadeau.

Het Brabants Boek Present is een gezamenlijk initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en het in Tilburg gevestigde literair productiehuis Tilt. Vorig jaar schreef de Bossche auteur Jeroen Thijssen De Terugkeer en Henk van Straten uit Eindhoven beet in 2019 het spits af met Van Gogh sneed hier nooit een oor af.

Vrouwkje Tuinman, woonachtig in Utrecht, liet zich voor haar novelle inspireren door een waargebeurd drama dat in de jaren vijftig plaatsvond in Eindhoven. Tijdens haar onderzoek in historische archieven stuitte zij op een politiedossier. Wat ze daarin aantrof liet haar niet meer los, want in haar werk gaat het vaak over dood, rouw en nagedachtenis. Het verhaal gaat over een jonge weduwe die met haar kinderen probeert te overleven. Ze bouwt een smoezelig pension uit tot een gerespecteerd verblijf, maar kan niet voorkomen dat haar gezin iets vreselijks overkomt. De gebeurtenissen spelen zich af tegen het decor van het snelgroeiende Eindhoven, de stad die helemaal is gericht op de toekomst.

Vrouwkje Tuinman deed voor haar novelle onder meer onderzoek in het Brabants Historisch Informatie Centrum. Foto > Skilled Media

Werk

Tuinman is romanschrijver, dichter en journalist. Zij publiceerde vier romans en zes dichtbundels en werk van haar is vertaald in het Engels en Duits. In 2016 verscheen haar meest recente roman Afscheidstournee over de Italiaanse violist en componist Paganini. In september 2019 kwam haar bundel Lijfrente uit, die werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020. Tuinman schrijft regelmatig teksten en libretti voor muziektheater en zij treedt regelmatig op tijdens festivals en literaire bijeenkomsten in binnen- en buitenland. In het najaar maakt ze een tournee door Noord-Brabant in het kader van de presentatie van haar boek.

De keuze voor Vrouwkje Tuinman als auteur van dit derde Brabants Boek Present werd gemaakt door een jury bestaande uit Verily Klaassen (hoofd kunstzaken Rabobank en bestuurslid Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant), Marlous Mutsaers (boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg), Onno Luske (voorzitter literaire kring Café Livre Breda) Viktorien van Hulst (directeur Theaterfestival Boulevard) en Annemie Jans (voorzitter bestuur Tilt). Marlous Mutsaerts: “We zijn ontzettend blij dat Vrouwkje dit jaar het Brabants Boek Present schrijft. Met haar zetten we niet alleen de Brabantse letteren op de kaart, maar ook een sterke, jonge generatie vrouwelijke auteurs in Nederland.” (en)

Deze derde editie van het Brabants Boek Present komt tot stand in samenwerking met Uitgeverij Cossee, de uitgeverij van Tuinman. Meer informatie is te vinden op Brabantsboekpresent.nl.

Productie > Red Sun Video Concepts

Lees ook op Brabant Cultureel:
Beklemmend geheim drijft gezin uiteen in ‘De terugkeer’ van Jeroen Thijssen
Presentatie Brabants Boek Present van Jeroen Thijssen onder guur literair gesternte


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *