Roman van Jaap Robben genomineerd voor International Booker Prize

Summer Brother, de Engelse vertaling van de roman Zomervacht van auteur Jaap Robben, staat op de longlist van de International Booker Prize 2021. De roman is vertaald door David Doherty. Zomervacht vertelt het verhaal van de dertienjarige Brian die met zijn onaangepaste vader ergens op een afgelegen terrein in een caravan woont en door een samenloop van omstandigheden verantwoordelijk wordt voor de verzorging van zijn verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien. Recensenten omschreven de roman als ‘beklemmend’, ‘overrompelend’ en ‘subliem’. Op 24 februari 2021, kort na de lancering op de Amerikaanse en Canadese markt, verscheen een lovende recensie van Summer Brother in The New York Times.

Jaap Robben (Oosterhout 1984), voormalig stadsdichter van Nijmegen, brak bij het grote publiek door met zijn debuutroman Birk nadat die in 2015 de Nederlandse Boekhandelsprijs won. Hij had toen al diverse dichtbundels en prentenboeken (onder meer met Benjamin Leroy) op zijn naam staan. Birk won diverse literaire prijzen.

Zomervacht, dat in 2018 verscheen bij uitgeverij De Geus, werd in september 2018 door het boekenpanel van televisieprogramma De wereld draait door verkozen tot boek van de maand. De roman wordt verfilmd en is inmiddels in meerdere talen uitgegeven. World Editions is de uitgever voor de Engelstalige markt.

De International Booker Prize, een spin-off van de Booker Prize for Fiction, is de prijs voor het beste naar het Engels vertaalde boek dat in het Verenigd Koninkrijk of Ierland is uitgegeven. Doel van de prijs is om internationale literatuur onder de aandacht te brengen en de rol van de vertalers te belichten. De winnende auteur en vertaler delen het prijzengeld van 50.000 pond. In 2020 werd de prijs voor het eerst gewonnen door een Nederlandse auteur, Marieke Lucas Rijneveld met haar roman The Discomfort of Evening (De avond is ongemak), vertaald door Michelle Hutchison. Eerdere winnaars waren onder andere Olga Tokarczuk, David Grossman en Hang Kan.

De dertien romans en verhalenbundels op de longlist zijn gekozen uit honderdvijfentwintig boeken. De shortlist wordt bekend gemaakt op 22 april 2021. (cl)

Lees de recensie van Summer Brother (Zomervacht)
in The New York Times

Foto Jaap Robben > Charlie de Keersmaecker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *