GrensGeluiden herhaalt uitzending over kunstenaarsfamilie Koreman

Op 26 maart 2021 overleed de Bredase kunstenaar en galeriehouder Maarten Koreman op zeventigjarige leeftijd. Het culturele radioprogramma GrensGeluiden herhaalt daarom op zondag 4 april de documentaire die in 2012 is gemaakt over de kunstenaarsfamilie Koreman.

Negen jaar geleden overleed de vader van Maarten, beeldhouwer Hein Koreman. Jan Frijters maakte toen een documentaire over hem en zijn gezin. Van zijn negen kinderen traden er zes in zijn artistieke voetsporen, onder wie Maarten. In de documentaire blikt hij met zijn broer Eloi terug op het leven van en met hun vader. Hein Koreman is in Breda onder meer bekend om het beeld De Vlucht dat staat in Valkenbergpark. Het is een monument dat herinnert aan de dramatische gebeurtenissen tijdens de meidagen van 1940.

De Wegkijker, een beeld van Maarten Koreman aan de Baronielaan in Breda. Foto > Johan van Gurp / Stadsarchief Breda

Maarten Koreman was eigenaar van galerie Ecker en net als zijn vader beeldhouwer. Hij is bekend om het beeld De Wegkijker dat op de nok staat van zijn ouderlijk huis aan de Baronielaan. Begin jaren tachtig was er in Breda veel protest tegen de overlast van de zuidelijke rondweg. In die tijd moest het doorgaande verkeer nog dwars door de stad. De dagelijkse files waren de buurtbewoners een doorn in het oog. Om het protest kracht bij te zetten maakte Maarten het opvallende beeld waarvoor zijn broer Joost model stond.

Maarten Koreman hangt een foto van Piet den Blanken op voor een expositie in galerie Ecker, 2009. Portret boven: Maarten Koreman in 2012. Foto’s > Piet den Blanken

In GrensGeluiden zondag ook aandacht voor de plaatsing van een plaquette op het geboortehuis van schrijfster Marga Minco. Onze medewerker Hein van Kemenade – die ook meewerkt aan GrensGeluiden – schreef eerder voor Brabant Cultureel een artikel over deze bijzondere gebeurtenis.

Het radioprogramma GrensGeluiden is live te beluisteren via internet, of via 107.3 FM. De reguliere uitzending begint om 11.00 uur en om 12.00 begint de herhaling van de radiodocumentaire over de familie Koreman. (en)

Podcast GrensGeluiden met Eloi Koreman

Lees ook op Brabant Cultureel:
Eindelijk krijgt Breda een Marga Mincoplein

Reacties (1)

  1. jee, dat Maarten niet meer leeft. Wilde net een loden beeldje doneren wat ik ooit bij hem had gemaakt. Want ik weet dat je lood weer kan smelten om er iets nieuws van te maken. triest gecondoleerd lieve nakomelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *