Bekendmaking prijs voor de rooms-katholieke schilderkunst 2020

Ongeveer driekwart jaar geleden werd bekend gemaakt dat er een ‘Brabantse prijs voor de rooms-katholieke schilderkunst 2020’ in het leven was geroepen. Een initiatief van kunstliefhebber Rob Elings in samenwerking met Galerie Marc Bies in Aarle-Rixtel. De prijs – een zilveren penning en een niet bekend gemaakt geldbedrag – zou al begin 2021 worden uitgereikt, maar is door corona uitgesteld. Nu zijn vanaf Tweede Paasdag, 5 april 2021, tot en met 9 mei (Moederdag) de ingezonden werken te zien in de galerie. Op 18 april wordt bekend gemaakt welk schilderij, en dus ook welke kunstenaar, gaat strijken met de eer.

Met uitzondering van de dinsdagen is de galerie dagelijks open van 14 tot 17 uur. Maximaal acht bezoekers mogen tegelijkertijd binnen en geïnteresseerden moeten zich minimaal een dag van tevoren aanmelden. Verder gelden uiteraard de inmiddels bekende coronamaatregelen.

Van negentien inzenders is werk te zien. Het zijn in deze ronde allemaal Nederlanders en Vlamingen, zowel autodidacten als gevestigde namen met een academieachtergrond. De motivatie om deel te nemen is lang niet altijd ‘hardcore’ rooms-katholiek, al speelt spiritualiteit wel steeds een rol. Maar dat is dan ook een voorwaarde om mee te doen. Een van de deelnemers vat het samen als ‘kunst is voor mij als religie, een grenservaring die het alledaagse overstijgt’.

Gedwongen door Covid-19 is besloten de volgende prijs niet uit te reiken voor 2021, maar pas voor 2022. De inschrijving daarvoor staat wereldwijd open en de organisatie rekent op deelnemers uit onder meer Afrika en Amerika. (lt)

Foto boven: De zilveren winnaarspenning 2020, ontworpen door Cora Postema en uitgevoerd bij Atelier Andriessen Stiphout.

http://brabantseprijsvoordeschilderkunst.com

www.galerij-museum-bies.nl

Lees ook op Brabant Cultureel:
Nieuwe prijs voor rooms-katholieke schilderkunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *