TextielMuseum: Ontwerpwedstrijd voor hergebruik van gedragen kleding

Ligt het aan de coronatijd dat we bewuster zijn gaan nadenken over de consumptiemaatschappij? Ongetwijfeld. Een ontwerpwedstrijd die het TextielMuseum in Tilburg heeft uitgeschreven, is dan ook goed getimed. De wedstrijd richt zich op het hergebruik van gedragen kleding. De opdracht luidt: ontwerp een duurzaam kledingstuk van gebruikt textiel en stuur je ontwerp in vóór 30 mei 2021. Uit de inzendingen worden twee winnende ontwerpen gekozen die live worden uitgevoerd en gepresenteerd in de nieuwe tentoonstelling Long Live Fashion! die op 25 september 2021 opent in het TextielMuseum.

Long Live Fashion! is een expositie die focust op zowel de rol van de consument als die van de ontwerper. Het accent zal liggen op repareren en hergebruiken. Het museum werkt voor dit project samen met ontwerpers Christien Meindertsma, Harm Rensink (New Order of Fashion) en het Tilburgse Wolkat, een bedrijf voor circulaire textielrecycling.

Van de twee gekozen ontwerpen wordt een videoportret getoond over het ontwerpproces. De winnaars ontvangen een bedrag van zeshonderd euro en elk kledingstuk zal worden voorzien van een label met de (merk)naam van de ontwerper. Ook het ROC gaat in dit project een rol spelen. Studenten van de School voor Mode in Tilburg gaan tegen een kleine vergoeding kledingstukken op aanvraag van het publiek uitvoeren.

Informatie over de wedstrijd en de voorwaarden waaraan het ontwerp moet voldoen, zijn te vinden op de website van Bank15. Bank15 is een ideologisch bedrijf dat optreedt als intermediair tussen creatieve mensen met goede ideeën en ondernemers die ideeën kunnen uitvoeren. (ivb)

https://www.textielmuseum.nl

Foto > Coco Olakunle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *